+ Zene

Újabb zenészlegendától kell búcsút vennünk

2016 már most nehéz év a zeneipar számára: Bowie, Prince és Haggard után kedden újabb ikonikus zenész távozott el.

Míg a popszakma 2016 elvesztette Bowie-t, a hetekben pedig Prince-t, a country világát is súlyos veszteségek érték ebben az évben. A kaliforniai country énekest, Merle Haggardet követően, hosszas betegeskedés után kedden, május 17-én a Grammy-nyertes Guy Clark is eltávozott az élők sorából.

Guy-Clark

Clark Nyugat-Texasban született 1941-ben. Családjával nagyanyja tizenhárom szobás kis panziójában éltek, ahol jellemzően vadászpilóták és az olajmezők munkásai szálltak meg. Ezt az időszakot örökíti meg Clark Desperados Waiting for the Train című dala, ami remekül példázza dalszerzői technikáját: könnyed nyelvezettel olyan egyszerű történeteket örökít meg, amik mindannyiunk számára olyan ismerősek lehetnek, akárha egy távoli nagybácsi mesélné őket.

Clarkot dalszerzőként leggyakrabban irodalmi szerkesztőhöz hasonlítják, akinek kifinomult érzéke van ahhoz, mit kell kihúzni, és mi az, ami szigorúan szöveghez, a témához tartozik.

Guy Clark, Susanna Clark

A hetvenes évek elején Texasból a Tennesse-beli Nashville-be költözik festő feleségével, Susannával. Jóllehet Nashville ekkor már évtizedek óta hagyományosan a country fővárosa, Clark Texas zenei hagyományait magával hozva egészen friss levegőt visz az addigra kommerciálissá vált Nashville-i country világba. Így nem is meglepő, hogy hamar dalszerzők kisebb tömege gyűlik Clark köré, akiknek ő nem csak mentorává, de sokszor még szállásadójává is válik.

 

Felesége és szerzőtársa, Susanna 2012-ben tüdőrák következtében meghal, ami után Clark is lassan felhagy a koncertezéssel. 2013-ban jelenik meg utolsó lemeze, My Favourite Picture of You címmel, amiért Clarkot Grammy-díjjal jutalmazzák. A lemez címadó dala is ékes példája Clark szövegírói nagyságának: megható módon ír le egyszerű polaroid képet, amelyen felesége, Susanna áll dühösen, összefont karokkal.

Guy Clark 74 évet élt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top