Kiderült, ki építhet a Ligetben

neprajzi_muzeum

Mint arról korábban beszámoltunk, nyilvánosságra hozták a Városligetbe tervezett múzeumi negyed látványterveit. Döntés arról, hogy kinek a tervei alapján épülnek fel az új épületek, eddig csak két múzeum esetében született: a Hungexpo-irodaházak helyére a japán Fudzsimotó Szú tervezheti a Magyar Zene Házát, míg a Petőfi Csarnok helyére tervezett, új Nemzeti Galériát a SANAA építészeti iroda építteti. Tegnap új épület sorsáról döntöttek, az 56-osok terére a magyar Napur Architect Kft. tervei alapján húzzák fel a Néprajzi Múzeum új épületét.

A meghívásos pályázaton a nemzetközi zsűri a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia) a környezettel kapcsolatos párbeszédet, többek között a városképi beágyazottságot, zöld területi szempontokat, a Városligettel való kapcsolatot is értékelte. Ez utóbbi azért is igazán fontos, mert a városban kihelyezett plakátok ellenére Budapest polgárait továbbra sem sikerült meggyőznie a kormányzatnak, illetve a miniszteri biztosnak arról, hogy beépítésekkel lehetne növelni egy park zöld területét, vagy akárcsak arról, hogy szüksége van a fővárosnak erre a múzeumi negyedre.

néprajzi múzeum

Azzal együtt, hogy a Városliget és a környék így elveszíti az egyetlen parkolásra és nagyobb rendezvények megrendezésére alkalmas területét, a Néprajzi Múzeum a tervek szerint végre ténylegesen egy funkcionálisabb épületbe költözhet, elhagyva a Kúria egykori, múzeumnak alkalmatlan Kossuth-téri épületét.

Az 1872-ben alapított intézmény a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia első számú magyarországi központja, amely soha nem működött egy múzeum számára tervezett, így a gyűjtemény bemutatására igazán alkalmas épületben. Az intézmény új, korszerű épületbe költözése lehetővé teszi majd, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak jelentős részét végre állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be a Néprajzi Múzeum.1 hozzászólás

Írd le a véleményed!

Új hozzászólás