+ Zene

Magas állami kitüntetést kapott az Eurovíziós Dalfesztivál nyertese

Az ukrán államfő személyesen nyújtotta át a kitüntetést Jamalának. “Neked köszönhetően a krími kérdés rendezése újra a lapok első oldalára került” – mondta az énekesnek Porosenko.

Petro Porosenko elnök az Ukrajna Népi Művésze elnevezésű magas állami kitüntetésben részesítette az országot képviselő krími tatár énekesnőt, Jamalát a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelméért.

Ez fantasztikus eredmény, amivel rengeteg embert boldoggá tettél.

– mondta az ukrán államfő Jamalának, amikor hétfőn személyesen átnyújtotta neki a kitüntetést.  Porosenko kiemelte, hogy az énekesnő győzelme rendkívüli jelentőséggel bír az egész ukrán nép és a krími tatár kisebbség számára. Rámutatott arra, hogy Jamalának köszönhetően a krími tatárok 72 évvel ezelőtti kitelepítésének tragédiájáról és a félsziget jelenlegi orosz megszállásáról már nemcsak a diplomaták, hanem a hétköznapi emberek is tudomást szereztek, és közbeszéd témájává vált. Hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag az egész világ Ukrajna és a krími tatár kisebbség mellé állt. Szavai szerint Jamala dala, amelyben megénekelte családja történetét, a krími tatárok tragikus sorsát, olyan mértékben megérintette az emberek szívét, hogy “nem tudtak nem szavazni” az énekesnő mellett, és “részesévé válni a folyamatnak, amely a Krím felszabadításhoz vezet”.

Neked köszönhetően a krími kérdés rendezése újra a lapok első oldalára került.

– fűzte hozzá Porosenko.  Az ukrán elnök utasította a külügyminisztériumot, forduljon megkereséssel az ENSZ Gyermekalapjához, az UNICEF-hez, hogy az énekesnőt nevezzék ki a nemzetközi szervezet tiszteletbeli nagykövetének.  Jamala a honlapján kijelentette, hogy rendkívüli örömmel töltötte el a kitüntetés. A dalt azért írtam meg, mert egyszerűen nem tudtam tovább hallgatni, el akartam mondani az igazságot a krími tatár nép elleni szörnyű tettekről, amelyek sokáig a nyilvánosság elől rejtve voltak és amelyekhez hasonlókat most még az ukrán népnek is át kell élnie – írta az énekesnő.

Közben napról napra egyre több ukrán város jelenti be, hogy kész megrendezni a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált. A fővároson, Kijeven kívül Nyugat-Ukrajnában Lemberg (Lviv), az ország déli részében Odessza és Herszon, a keleti vidékeken Dnyipropetrovszk és Harkiv jelezte, hogy kész otthont adni a dalversenynek. A központi állami költségvetésből várhatóan jelentős summát kap infrastrukturális fejlesztésre az a város, ahol a nemzetközi fesztivál zajlani fog. Felvetődött ötletként az is, hogy több város ad majd otthont a rendezvénynek. Erre már volt példa nemrég Ukrajnában: a 2012-es a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság is több városban zajlott.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top