+ Irodalom

Elhunyt Birtalan Balázs

Versei már tízéves korában megjelentek; rendszeresen 14 éves kora óta publikált. 1990–1992 között kispapként négy félév teológiát végzett Esztergomban. Majd egy katolikus kisközösséghez csatlakozott, innen azonban 1993-ban kiközösítették homoszexualitása miatt.

Elhunyt Birtalan Balázs író, költő, melegaktivista és terapeuta – közölte élettársa vasárnap.

A Sorskönyv nélkül blog szerzőjét 46 éves korában érte a halál. Három éve élt daganatos megbetegedéssel. Január óta otthonában, családja és barátai körében készült a halálára, amelyről ebben a blogban írt hosszabban. Életvégi interjút is adott a Magyar Hospice Alapítványnak.

Versei már tízéves korában megjelentek; rendszeresen 14 éves kora óta publikált. 1990–1992 között kispapként négy félév teológiát végzett Esztergomban. Majd egy katolikus kisközösséghez csatlakozott, innen azonban 1993-ban kiközösítették homoszexualitása miatt. Ezt követően szánta el magát barátaival a magyarországi keresztény-meleg mozgalom elindítására, a Bíborpalást, majd az Öt Kenyér Közösség formájában, amelyekben több mint tíz éven át tevékeny részt vállalt

Blogját 2005 januárjától vezette. A korábbi éveiben jelentős vallási kérdések mellett egyre nagyobb szerepet játszott gondolkodásában az erőszakmentes kommunikáció (EMK), a fenntartható fejlődés, főként Daniel Quinn munkái nyomán, valamint az irodalom, a pszichológia, a szociológia és a filozófia különböző vonatkozásai. 2009 tavaszán érkezett el életének arra a pontjára, ahol már nem nevezte magát kereszténynek, és a saját életére vonatkozó örömhírt is e vallástól függetlenül határozta meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top