+ Irodalom

Újabb százmillió a fiatal íróknak – ezúttal a Méhes-alapítványtól

A 100 éves erdélyi íróra emlékeztek a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Az állami után a magán mecenatúra figyelme is a pályakezdő tehetségek felé fordult: Méhes György családja 100 milliós hozzájárulással alapítványt hozott létre számukra. Ezt a Kossuth-díjas erdélyi szerző unokája, Nagy Levente jelentette be az író száz éves születése alkalmából rendezett ünnepségen a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az alapítvány fő feladata a minden évben kiosztandó Méhes György Irodalmi Díj odaítélése lesz, emellett ösztöndíjakkal és pályázatokkal fogja segíteni az ifjú szerzőket.
A hivatali tekintélyek sorában Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára úgy fogalmazott, Méhes György missziót teljesített azzal, hogy műveivel elhozta Magyarországra a sajátos kolozsvári mikrokozmosz életérzését, amely arról szól, hogy miként lehet megtalálni a modus vivendit, a magyarság megmaradásának, kulturális értékei felmutatásának módját egy sokszor ellenséges közegben. „Méhes Györgyben valóban megvolt az, ami a legnagyobbak sajátja, nevezetesen az a képesség, hogy sokakat képes megszólítani, szavainak súlya és hatása van” – ezt már Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke hangsúlyozta laudációjában, az egyetemes magyar irodalom különös és ritka jelenségnek nevezve a szerző munkásságát. Mint fogalmazott, Márai Sándorhoz hasonlóan valódi polgári író volt, aki következetesen képviselte a transzilvanizmus eszméjét, amelynek Kós Károly mellett talán legelkötelezettebb képviselője volt.
E. Csorba Csilla, a PIM  főigazgatója köszöntőjében megemlítette, hogy az író csak élete utolsó évtizedeiben ismerhette meg igazán a sikert, amikor regényei akár 10 ezer példányban is elfogytak, a Kolozsvári milliomosok című műve például hosszú ideig vezette az olvasói sikerlistákat.
Az ünnepségen Jordán Tamás és Lukács Sándor Méhes György Jerikó című színművéből olvasott fel részleteket. A megemlékezésen részt vett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke is.

A fiatal írók pártfogásának kérdése – mint ismeretes – legutóbb akkor került az irodalmi közbeszéd vitáinak fókuszába, amikor Orbán János Dénes író, a Magyar Idők szerkesztője, nem mellesleg Méhes György monográfusa Szőts Géza író, kormánybiztos segítségével, a szakmai fórumok megkerülésével 150 milliós állami forráshoz jutott támogatásuk érdekében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top