+ művészet & politika

Így támogathatod a Vágvölgyi kontra Áder per vesztesét

600 ezer forint nem vagyoni kártérítés és 93 ezer forint perköltség a tét a punk bulin a Gödörben.

Az ügy még 2014 novemberéig nyúlik vissza, amikor is a Hir TV rászállt az akkori kormányellenes tüntetések szervezőire, és tényfeltáró újságírásnak nevezve, mindenféle nevetségesen pitiáner ügyet ástak elő róluk. A válasz nem is maradt el, a tüntetések résztvevői ellenkampányt indítottak, amiben ők maguk vallották be hasonlóan kisszerű ügyeiket. Így tett akkor Vágvölgyi B. András is, aki egy Facebook bejegyzésében a Magyar Néphadsereg fogdájában töltött időről számolt be, ahol mellékesen Áder János is fogdatársa volt. Vágvölgyi emlékei szerint Ádert 30 napos elzárásra ítélték részeg lövöldözés miatt.

Áder köztársasági elnök azonnal be is perelte Vágvölgyit és a fogdabüntetésről beszámoló Indexet is, mert jóllehet, sorkatonaként valóban ült fogdában, de részegeskedésről és lövöldözésről szó sem volt. Ugyanakkor Vágvölgyi bejegyzése magyarázkodásra kényszerítette az elnököt, ráadásul egy ilyen Facebook bejegyzés, horribile dictu annak felemlegetése a sajtóban, alkalmas a Sándor-palota lakójának személyébe és tisztességébe vetett közbizalom megingatására.

vágvölgyi b andrás

Ezt végül a másodfokon eljáró tanács megalapozottnak találta, így a Fővárosi Ítélőtábla 2015. december 8-i ítélete Vágvölgyit 600 000 forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte Áder doktor személyiségi jogainak megsértése miatt, valamit a 93 000 forintnyi perköltség is Vágvölgyit terheli.

2015 januárjában Vágvölgyi arról beszélt, ha a bíróság végül pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, zenész barátaival jótékonysági koncertet szerveznek, amire reményei szerint a Pussy Riot is eljön. A Pussy Riotről egyelőre nem érkezett hír, de a jótékonysági koncert fellépőinek névsora már megvan. Május 12-én a Gödör Klubban ugyanis egy jótékonysági koncert keretében lehet adakozni a per vesztesének. A fent említett pénzbírságon felül összegyűlő összeget Vágvölgyi az Oltalom Karitatív Egyesületen keresztül a 2008-as, 2009-es romagyilkosságok áldozatainak juttatja el. Illetve ha az Alkotmánybíróság vagy a Strassburgi Emberi Jogi Bíróság a köztársasági elnököt a pénzösszeg visszajuttatására szólítja föl, az esetleges justizmordot helyreállítandó, Vágvölgyi azt szintén az áldozatoknak továbbítja.

Az eseményen föllép többek között Sickratman, a Lopunk, DrMáriás, Deák Ági és Bujdosó János, Jordán Adél és a Puszi, valamint DJ Palotai is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top