+ Zene

Egymáséi lettek, de nem csak a komolyzenében

2014-ben óriási szenzációt keltett a Prágában bemutatott Belcanto-gála, melyen Diana Damrau és Nicolas Testé legszebb áriái és duettjei csendültek fel. A frenetikus produkció most Magyarországra látogat, május 14-én a Müpában lehet lúdbőrözni.

2014-ben óriási szenzációt keltett a Prágában bemutatott Belcanto-gála, melyen Diana Damrau és Nicolas Testé legszebb áriái és duettjei csendültek fel. A frenetikus produkció most Magyarországra látogat, május 14-én a Müpában lehet lúdbőrözni. A két énekes nem csak a színpadon alkot egy párt, hanem a való életben is. Ennek apropóján olyan (volt) párokat gyűjtöttünk össze, ahol mindkét fél a kortárs komolyzene meghatározó tagja (volt).

Diana Damrau és Nicolas Testé

A páros neve garancia a teltházra, a világ számos koncerttermében felléptek már különleges duettjeikkel. A páros női tagjának, Diana Damraunak egyik legismertebb szerepe a Varázsfuvola Éj királynője, melyet tizenöt különböző előadásban alakított már. Ehhez az operához köthető az a történelmi fellépés is, mely során egyszerre alakította Paminát és az Éj királynőjét. Párja, Nicolas Testé szintén operaénekes, aki hangfajának valamennyi nagyágyúját elénekelte már. Testának bérelt helye van Európa operaházaiban és fesztiváljain, a világ legnevesebb karmestereivel dolgozik együtt.

ERA56b202_Damrau1

Erwin Schrott és Anna Netrebko

Erwin Schrott Uruguay legfelkapottabb kulturális exportcikke, akit az opera atyaúristene, Plácido Domingo fedezett fel. A műfaj Marlon Brandojaként is aposztrofált művész neve összeforrt a Don Giovanni címszereplőjével, annyiszor énekelte már el a karaktert. Szakmája egyik legtehetségesebb énekese, aki visszatérő vendége a New York-i Metropolitannak, a milanói Scalanak és a Covent Garden színpadának is. Exfelesége, Anna Netrebko szintén a zenedráma jeles képviselője, aki rendszeres fellépője a világ legnevesebb operaházainak. 2008-ban közös gyermekük született, aki az autizmus egyik enyhébb formájában szenved. Bár a pár már elvált, a mai napig közösen működtetik azt az alapítványt, melyet az autista betegek támogatására hoztak létre.

Anna+Netrebko+Erwin+Schrott+2011+Vienna+Opera+-IswcNc4wMnl

Várady Júlia és Dietrich Fischer-Dieskau

A Tőzsér Júliaként született erdélyi születésű szoprán és a német operaénekes, karmester 1978-ban házasodtak össze, boldogságuknak a férfi 2012-es halála vetett véget. Fischer-Dieskaut a II.világháború utáni időszak egyik legfontosabb művészének tartják, aki az éneklés és a vezénylés mellett iskolateremtő szakíróként is dolgozott, példaképének, Schubert dalirodalmának külön kötetet is szentelt. Harmadik felesége, Várady Júlia szubrett szerepek kivételével a teljes szoprán repertoárban tevékenykedett, de mezzoként is színpadra lépet, főként Mozart- és Richard Strauss-operákban volt keresett.

A férjem egy tükör volt számomra, aki megmutatta az erősségeimet és a gyengeségeimet.

Varady-und-Fischer-dieskau

Carlo Ponti – Mészáros Andrea

A karmester Carlo Ponti a világhírű filmsztár Sophia Loren és neves producer Carlo Ponti idősebb fia, az Orosz Nemzeti Zenekar állandó vendégkarmestere, a Los Angeles-i Virtuózok alapítója, művészeti vezetője. Mészáros Andrea magyar származású hegedűművésszel 1998-ban, a Bécsi Zeneakadémián ismerkedtek össze. Esküvőjüket nagy csinnadratta övezte, a pár 2004-ben a Szent István Bazilikában házasodott össze. A zenészpárnak azóta két gyermeke született.

eb77be475ec54c7075d4327b4f06d788

Kristine Opolais – Andris Nelsons

A Lettországban született Kristine Opolais Puccini-operák női főszerepeiben lett ismert. Hatalmas bravúrt hajtott végre, amikor huszonnégy órán belül elénekelte a Pillangókisasszony címszerepét a Metropolitanban, majd beugrott a Bohémélet Mimijét is előadni. Férje, a zenészcsaládba született Andris Nelsons 12 évesen kezdett trombitán tanulni, majd egy ideig ezen a hangszeren játszott a Lett Nemzeti Opera zenekarában. Szentpéterváron tanult dirigensnek és karrierje azóta is szárnyal. Jelenleg a Bostoni Szimfonikusok főzeneigazgatója, 2018-tól pedig ő fogja vezetni a világ egyik legrangosabb szimfonikus zenekarát, a lipcsei Gewandhaust. Nelsons állítólag 2004-ben szeretett bele Opolaisba, mikor a nő Csajkovszkij Anyeginjában énekelte Tatjana levéljelenetét.

8007_9642_Opolais_Kristine_Borggreve_Marco_640x360px

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top