+ Irodalom

Mit tennél, ha megállna a világ 7 percre?

hamish

Danny Wallace brit humorista, író neve nálunk sem cseng ismeretlenül, azonban most egy újabb oldaláról ismerhetjük meg: ugyanis megjelent magyarul a Hamish és a RémDermesztők című ifjúsági regénye.

Danny Wallace brit humorista, író neve nálunk sem cseng ismeretlenül, azonban most egy újabb oldaláról ismerhetjük meg: ugyanis megjelent magyarul a Hamish és a RémDermesztők című ifjúsági regénye.

Danny Wallace: Hamish és a RémDermesztők (Hamish and the WorldStoppers). Fordította: Halmai Gergely. Illusztrálta: Jamie Littler. Manó Könyvek, 2016.

Nem hiszem, hogy lenne olyan gyerek, aki nem gondolkodott volna azon, hogy mihez kezdene akkor, ha a világ megállna pár percre, ő viszont azt csinálhatna, amit akar. Még akkor is izgalmas kérdés ez, ha mindez a világ egyik legunalmasabb városában történik meg, a Hamish és a RémDermesztők helyszíne ugyanis Starkley, ami nemcsak a főszereplő szerint rettenetesen unalmas, hanem ez statisztikailag igazolt tény is.

Ha az újság címlapján az a szalagcím díszeleg, hogy „Még mindig siet a toronyóra”, akkor sejthetjük, hogy Starkley-ban az élet nem túlságosan kalandteli. Érzi ezt a regény 10 éves főszereplője, Hamish is, aki ugyan néhány furcsaságot érzékel maga körül, de mégsem tűnik fel neki, hogy az unalmas városkában valami végérvényesen kezd megváltozni. Egyik napról a másikra felnőttek tűnnek el, más felnőttek pedig elkezdenek különös módon viselkedni.

A legnagyobb baj az, hogy Hamish édesapja is eltűnik, ráadásul a kisfiút még Starkley egyetlen édességboltjából is kitiltják. Nagyjából ekkortájt kezd a világ időnként megállni, Hamish pedig eleinte a szokásos diákcsínyeket tervezi megcsinálni a „szünetek” alatt. Hamarosan azonban rájön, hogy a világ legunalmasabb városában egyre nagyobb a baj, és rájön arra is, hogy a tapasztalt furcsaságokért a jobb híján borzadályoknak nevezett túlvilági élőlények a felelősek. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Hamish-nek rá kell jönnie: a szünetek nem mindig 7 percesek, és a borzadályok felbukkanása is esetleges.

Nem tudod elképzelni a RémDermesztők világát és a borzadályokat? Akkor az alábbi videó neked készült, ráadásul a főszereplője nem más, mint a könyv szerzője, Danny Wallace:

Hamish-nek cselekednie kell, de természetesen ez nem menne segítőtársak nélkül. Neki persze nincsen egy se, hiszen ki hinné el az embernek, hogy időnként megáll az idő, és ronda lények jönnek felnőtteket rabolni? Na ugye. Úgyhogy Hamish első számú feladata az lesz, hogy segítséget találjon magának, és hogy az őt csesztető iskolatársakat valahogyan semlegesítse.

Danny Wallace mindent megtett azért, hogy a szöveg végig húzza magával az olvasót és egy pillanatra se legyen unalmas: így gyakorta változik a szöveg textúrája is, valamint gyakran különféle tipográfiai megoldások segítik az ifjú olvasót, hogy ne fáradjon el idejekorán. Ez az erőfeszítés nem hiábavaló: a regény fejezetről fejezetre húzza magával az olvasót, tényleg letehetetlen.

Az igenember című film alapjául szolgáló könyv szerzője, Danny Wallace irigylésre méltóan természetesen szólal meg a fiatalok nyelvén, humorának köszönhetően pedig a Hamish és a RémDermesztők bárkinek jó olvasmány lehet, aki nem kételkedik abban, hogy a világ legunalmasabb városaiban is felbukkanhatnak szörnyek. Vagy abban, hogy a világ bármikor leállhat 7 percre.

Beleolvasnál a könyvbe? Itt megteheted.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top