+ művészet & politika

Fischer Iván: Azt demonstráljuk, hogy mi nagyon szeretjük Budapestet

A közönséggel közös zenéléssel demonstrált a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton a Vörösmarty téren, tiltakozva a Fővárosi Közgyűlés döntése ellen, amely háromnegyedével csökkentette az együttes támogatását.

A közönséggel közös zenéléssel demonstrált a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton a Vörösmarty téren, tiltakozva a Fővárosi Közgyűlés döntése ellen, amely háromnegyedével csökkentette az együttes támogatását.

Elsősorban azt demonstráljuk, hogy mi nagyon szeretjük Budapestet, és tudjuk, hogy Budapest is nagyon szereti a Budapesti Fesztiválzenekart

– kezdte a koncertet Fischer Iván, a zenekar vezetője a teret megtöltő közönség előtt.

Legyen ma szó a jövőről, ne múltról beszéljünk, hanem arról, hogy milyen Budapestet szeretni. Olyan Budapestet szeretnénk, ahol több a zene, a vidámság, az öröm, a szeretet és kevesebb a gyűlölködés

– mondta Fischer Iván, aki a zenedarabok közötti szünetekben többször is megszólalt.

A demonstráción külön darabot játszottak a budapesti gyermekeknek, a fiataloknak, a nyugdíjasoknak, a művészeknek, a pedagógusoknak, a kórházi dolgozóknak, a köztisztviselőknek, mindazoknak, akik sokat dolgoznak.

Mindkét fotót Mohai Balázs készítette, MTI

Mindkét fotót Mohai Balázs készítette, MTI

Megemlékeztek azokról is, akik valamilyen – akár vallási, származásbeli, vagy akármilyen – kisebbséghez tartoznak.

Azt szeretnénk, ha ők is, mint mindenki más, jól éreznék magukat Budapesten, biztonságban, barátságos környezetben, sok-sok örömmel, muzsikával

– mondta.

Szeretnék megemlékezni mindenkiről, aki Budapest Közgyűlésében dolgozik. Történt, ami történt, ők is Budapest részei, és számukra is van egy kis ajándékunk

– mondta a zeneigazgató, majd a zenekar Hanno Müller-Brachmann fellépésével előadta Mozart A varázsfuvola című operájából azt az áriát, amikor Sarastro arról énekel, hogy itt nem ismerik a bosszút.

A múlt héten a Fővárosi Közgyűlés 260 millió forintról 60 millió forintra csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar éves támogatását, amelynek következtében terveik módosítására kényszerülnek.

Szeretnénk megígérni, hogy egy kis visszaesés után nem fogjuk cserbenhagyni Budapestet.

Továbbra is zenélni fogunk, találkozni fogunk – mondta a karmester, majd közös muzsikálásra hívta a közönséget. A hallgatóság saját hangszereivel együtt zenélt az együttessel, a közös produkció egy Beethoven-darabban teljesedett ki.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top