+ Képzőművészet

Japán világsztár érkezett Szentendrére

A 2015-ös év legjobb kiállításának alkotója, Chiharu Shiota Szentendrére telepíti új installációját.

Szentendrén hagyományosan pezsgő képzőművészeti élet zajlik. Idén májusban azonban olyan történik, ami Magyarországon csak ritkán fordul elő: egy nemzetközileg elismert világsztár hoz létre önálló kiállítási projektet. A két évtizede Berlinben élő japán művész, Chiharu Shiota már megérkezett Szentendrére, hogy létrehozza ott Emlékeső című installációját. A világhírű művész sok ezer méter vörös fonállal hálózza be a kiállítótermeket, amivel védjegyéhez illően, különböző használati tárgyakat köt össze. A mostani projektjéhez magyar civilek mintegy 22 ezer darab kulcsot gyűjtöttek össze, amiket a művésznő használ fel.

chiharu shioka

A kulcsra nem véletlenül esett a választás, hiszen Shiota a legutóbbi Velencei Biennále japán pavilonjában kiállított Kulcs a kézben című installációjával váltott ki zajos sikert: az ott bemutatott projektjét több szakmai lap is 2015 legjobb kiállításának választotta.

 

Shiota nagy előszeretettel dolgozik vörös vagy fekete fonállal és arra felfűzött használati tárgyakkal: ágyak, ablakok, ruhák, cipők, bőröndök lógnak a fonálrengetegben, amely mintegy „emberi, belső űrként” mindig az emlékezés szimbolikus témakörét igyekszik megragadni.

chiharu shioka

Shiota új installációja a Szentendrei Képtárban, az ehhez kapcsolódó rajzai pedig a képtárral szemben lévő Kmetty Múzeumban tekinthetők meg május 13. és október 16. között.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top