+ Irodalom

Ebből a 10 könyvből kerülnek ki a Libri irodalmi díjak nyertesei

A Libri meghosszabbította a szavazást, a közönség május 10-ig voksolhat a kedvenc kötetére. A 10-es listán megtaláljuk Nádasdy Ádám és Dragomán György könyvét is.

Idén indul útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj. A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza. Meghosszabbítva a szavazást, a közönség május 10-ig választhat, hogy a döntős 10 könyv közül ki kapja meg a Libri irodalmi közönségdíjat. A díjátadó május 25-én lesz.

A Libri irodalmi díjakra egyrészt a szakmai zsűri, másrészt a közönség szavazhat. A közönség május 10-ig választhatja ki kedvencét a Libri oldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a díj 10 döntős könyvéből. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója május 25-én lesz. A Libri irodalmi díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak illetve, 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, melyet bármely könyvük promóciójára használhatnak fel.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki, találunk itt novellás és verses kötetet, tényirodalmat, memoárt és regényt egyaránt. A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választja ki azt vagy azokat, melyek 2016-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

  1. Bartis Attila A vége
  2. Dragomán György Oroszlánkórus
  3. Esterházy Péter-Szüts Miklós A bűnös
  4. Forgách András Élő kötet nem marad
  5. Nádasdy Ádám A vastagbőrű mimóza
  6. Rakovszky Zsuzsa Fortepan
  7. Réz Pál Tények és Tanúk – Bokáig pezsgőben
  8. Szvoren Edina Az ország legjobb hóhéra
  9. Térey János A legkisebb jégkorszak
  10. Ungváry Krisztián Magyar megszálló csapatok

A zsűri tagjai: Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja, Szilágyi Zsófia
irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató, Bálint András
Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és Károlyi Csaba
irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató. A zsűri moderátora: Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész.

A díj mechanizmusa szerint a tavaly megjelent szép- és tényirodalmi művekből 46 kiadó 176 szerzőjének 182 könyve került a listára. A szép- és tényirodalmi könyvtermésből 60 neves közéleti személyiség voksolt 5-5 olyan könyvre, melynek a Libri irodalmi díjat adná idén. Az így létrejött tízes listából pedig az 5 tagú zsűri és a közönség választja ki azt a két könyvet, mely májusban első alkalommal kapja meg a nívós elismerést, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top