+ művészet & politika

Jelentősen nő jövőre a Magyar Művészeti Akadémia állami támogatása

Fotó: Kovács Tamás, MTI

A Nemzeti Kulturális Alap – zömében a játékadó NKA-t megillető részéből származó – tervezett bevétele 11,82 milliárd forintot tesz ki, szemben az idei 10,85 milliárddal.

Jelentősen nő jövőre a Nemzeti Hauszmann Terv és a Magyar Művészeti Akadémia támogatása, emelkedik a Magyar Tudományos Akadémia normatívája, a Müpa az ideihez hasonló összeggel gazdálkodhat, a Balassi Intézetre biztosított összeg ugyanakkor jelentősen csökken a kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslat szerint.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az idei 6,63 milliárd után jövőre 10,57 milliárd forintos állami támogatással gazdálkodhat. Kutatóintézetére 229,4 millió, titkárságára 4,05 milliárd forintot költhet, a Pesti Vigadó művészeti programjaira 13 milliót, a Nemzeti Szalon programjaira 64 milliót, az MMA végleges elhelyezésére szolgáló irodaház rekonstrukciójára pedig 4,8 milliárd forintot.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) működésének központi támogatása 46 milliárd forintra nő az idei 37,39 milliárdról, és emelkedik a tervezett saját bevétel is: 18,8 milliárd forintról 22,94 milliárdra. Az MTA kutatóközpontjai és -intézetei 32,26 milliárdos működési kiadás mellett 1,6 milliárdot fordíthatnak beruházásokra, felújításokra, a támogatott kutatóhelyekre jutó támogatás összege 3,45 milliárd forint, a Lendület Programra 2017-ben összesen 3,38 milliárdot terveznek.

Jelentősen nő jövőre a Nemzeti Hauszmann Terv támogatása, az idei 3,4 milliárd forintról 17 milliárdra.

A nagyobb intézmények közül nem változna a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. támogatása (5,1 milliárd forint), miközben filmszakmai közvetett támogatások mozgókép törvény szerinti kiegészítő finanszírozása címen 3 milliárd forint van elkülönítve a törvényjavaslatban. Jelentősen csökkenne a Balassi Intézet költségvetése, amely az idei 4,43 milliárd helyett 2017-ben csak 2,94 milliárddal gazdálkodhat, 508 millió forintos tervezett működési bevétel mellett.

A Nemzeti Kulturális Alap – zömében a játékadó NKA-t megillető részéből származó – tervezett bevétele 11,82 milliárd forintot tesz ki, szemben az idei 10,85 milliárddal.

Az állatkerti Pannon Park beruházási projekt támogatására 10,59 milliárd forintot különítettek el 2017-re, a kapcsolódó Hermina garázs beruházásra 3,2 milliárdot.

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatására 31,2 milliárd forintot irányoz elő a tervezet, ez hasonló összeg, mint a tavalyi 31,02 milliárd.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ 3,76 milliárd forintos, az ideivel megegyező kiadás mellett 913,5 millió forint bevétellel számol, szemben az idei 668 millióval. Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont 873,9 milliós működési kiadási és 170 milliós bevételi terve mellett 87,5 millió fordíthat beruházásokra, a borsi Rákóczi-kastély helyreállítására 889 millió jut.

Felére csökken a Kulturális fejlesztési, örökségvédelmi és egyéb feladatok ellátásának támogatása gazdasági társaságok részére című tételnél (Miniszterelnökség fejezet) szereplő támogatási összeg: a 2017-es tervezetben 857,5 millió forint szerepel, szemben az idei 1,65 milliárddal.

Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételeknél és kiadásoknál található a Gül Baba türbéje és környezete komplex rekonstrukciójához kapcsolódó beruházások megvalósítására 649 millió forint (erre idén 1,39 milliárd jutott), a Rubik-kocka motívuma és gondolatisága által ihletett kiállítási központ létrehozásával kapcsolatos kiadásokra 1,45 milliárdot különítettek el, ez több mint háromszorosa az idei 450 milliónak.

A Nemzeti Örökség Intézeténél a tervezet 1,96 milliárdos működési kiadás mellett 1,78 milliárd forintos beruházási tételt is tartalmaz.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top