+ Képzőművészet

Elzárt terület, művészet és hatalom a háború utáni időkben

A szeptember végéig látható tárlaton szerepelnek még soha ki nem állított művek és olyan alkotások is, amelyeket a 70-es évek óta sehol sem mutattak be.

A Franco-diktatúra első éveinek képzőművészetét mutatja be a madridi Zsófia Királyné Múzeum a héten nyíló különleges tárlatán, amelyen egyebek mellett olyan, a rezsimet támadó és támogató művészek alkotásait vonultatja fel, mint Pablo Picasso vagy Salvador Dalí.

A spanyol polgárháborút követő, 1939-ben kezdődött fasiszta diktatúrát az ellenzékiek elnyomása és Spanyolország elszigetelése jellemezte – mondta a francoizmus időszakáról Manuel Borja-Villel múzeumigazgató, hozzátéve, hogy erre utal a kiállítás címe is: Elzárt terület, művészet és hatalom a háború utáni időkben (1939-1953).
A rezsimnek feltett szándéka volt létrehozni saját művészetét és kultúráját, miközben sok nagy alkotó arra kényszerült, hogy elhagyja hazáját, mivel ellenezték Francisco Franco tábornok tevékenységét. Példaként említette Pablo Picassót, aki a kommunizmust támogató sok más művészhez hasonlóan Franciaországba menekült és ahogy a többiek is, a száműzetés idején műveivel reflektált a szülőhazájában zajló eseményekre.

Ezeknek az alkotóknak önálló termet szenteltek a kiállításon, itt kapott helyet Picasso Szürke széken ülő nő című képe is, amelyet a köztársaság bukásának másnapján, 1939. április 1-jén festett – tette hozzá az igazgató, megjegyezve, hogy Picasso mitikus figurája azoknak az avantgárd művészeknek, akik gyűlölték a Franco-rendszert.

A kiállítás érdekességeként kiemelte a rezsimet ellenző és támogató művészek munkáinak keveredését, utóbbi jelentős részben a rendszer propagandáját jelenti.
A szeptember végéig látható tárlaton szerepelnek még soha ki nem állított művek és olyan alkotások is, amelyeket a 70-es évek óta sehol sem mutattak be. A festményeket, szobrokat, rajzokat, fotókat, filmeket, újságokat és maketteket több mint 10 magán- és közgyűjteményből válogatták össze erre az alkalomra.
A múzeum a tárlatot júniusig kiegészíti filmvetítésekkel és konferenciákkal a 40-es évek korszakáról és művészetéről.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top