+ Színház

Elindult a szavazás a Dömötör-díj jelöltjeire

Dömötör-díj

A szavazók 8 kategóriában – a legjobb női és férfi színészi alakításra, a legjobb operaénekesre és operaénekesnőre, táncosra, rendezőre, látvány- és jelmeztervezőre adhatják le voksaikat.

A közönség nyolc kategóriában három-három művész közül választhatja ki azt, aki idén átveheti a szegedi színházi szakma elismerését, a Dömötör-díjat – közölte Elekes Zoltán, a díjat gondozó Pálma Reklámstúdió vezetője csütörtökön a Tisza-parti városban.

A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött díj 2006 nyarán került be Szeged városának hivatalos kitüntetései közé – idézte fel a szakember az idei jelölteket bemutató sajtótájékoztatón.
A díjat összesen tizenkét kategóriában ítélik oda, amelyek a teljes szegedi színházi életet lefedik. Nyolc kategóriában – a legjobb női és férfi színészi alakításra, a legjobb operaénekesre és operaénekesnőre, táncosra, rendezőre, látvány- és jelmeztervezőre – a közönség adhatja le voksait csütörtök déltől május végéig a domotordij.designer.hu  oldalon vagy személyesen a Szegedi Nemzeti Színházban, a Kisszínházban és a teátrum jegyirodájában.

Az életműdíjat és az évad művészeti teljesítményéért járó elismerést a díj kuratóriuma ítéli oda. A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák, a díjazottról titkos szavazással döntenek. A tavalyi évhez hasonlóan idén is átadják a gyermekközönség díját, amelyet a gyerekeknek a bérletes előadások után leadott szavazatai alapján ítélnek oda.

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. Az életműdíjas egy márványtalapzaton álló, bronzból készült szobrot kap, mely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A többi díjazott az alak dombormű-változatát veheti majd át.

A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadó gálát Barnák László rendezi, aki úgy állítja össze a műsort, hogy a fellépő művészek szerepet cserélve olyan területen is bemutatkozhassanak a nézőknek, amelyen korábban nem.

Így akit prózában ismert meg a publikum, az most énekelni, akit operaénekesként szeretett meg a közönség, az pedig lehet, hogy szavalni fog.

– mondta a rendező a csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top