Salvador Dalí Pécsre érkezik

1000509261001_1253139612001_Bio-Mini-Bio-Salvador-Dali-SF

Salvador Dalí – Dante Alighieri Isteni színjáték című műve által ihletett – száz grafikájából nyílik csütörtökön kiállítás a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Vasváry-házában.

A múzeum közleménye szerint az október 29-éig látogatható tárlaton megtekinthetőek lesznek a katalán-spanyol képzőművész kevéssé ismert kártyafestészeti munkái is.

A Thomas Emmerling német műgyűjtő gyűjteményből származó, az Isteni színjátékhoz készített illusztrációk Salvador Dalí központi és legfontosabb grafikai művei – emeli ki az írásos összefoglaló.

Azok mintájául száz akvarell szolgált, amelyeket a művész 1950 és 1952 között alkotott meg az olasz kormány megbízásából. Megalkotásukhoz 3500 – eltérő és egyedi színárnyalattal bíró – falapra volt szükség.

E mestermunkát az akkori legjobb fametszők, Raymond Jacquet és Jean Taricco végezték el Párizsban, Salvador Dalí szigorú felügyelete mellett. Az illusztrációk felépítésükben egy bevezető énekre és a pokolhoz, purgatóriumhoz és paradicsomhoz tartozó könyvenkénti 33 énekre tagolódnak.

A kiállításon szöveges formában lesz megismerhető Dalí életútja, nyomdagrafikai munkássága és az Isteni színjáték ihlette képsorozat keletkezése is.  Az alkotásokat Salvador Dalí kártyafestészeti munkái egészítik ki: a JPM gyűjteményébe tartozó egy francia- és egy tarot kártyacsomagot tekinthetnek meg a látogatók.

 Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!