+ Életmód

Hogyan kapcsolódik össze a sport, a fétis és a párterápia?

A politikai és társadalmi harcok mellett a kiállítás számos olyan alkotót mutat be, akik személyesebb módon közelítenek a küzdelem kérdéséhez.

A Küzdelem élvezete címmel nyílik nemzetközi csoportos kiállítás csütörtökön a budapesti Stúdió Galériában, ahol a kiállító művészek saját tapasztalataikon, illetve különböző társadalmi ügyeken keresztül közelítenek a mindennapos harcok kérdéséhez.

A szervezők közleménye szerint a tárlat címét (Enjoy Your Struggles) egy bokszolási útmutatótól kölcsönözte, amely a küzdelem élvezetét, a kitartást és az elhivatottságot elengedhetetlennek tartja a győzelemhez. Ebből a sportolói attitűdből indulnak ki a kiállító művészek, akik arra fókuszálnak, hogyan értheti meg az egyén saját küzdelmein keresztül mások helyzetét.

Flohr Zsuzsi projektje a zsidó sportegyesületek történetét eleveníti fel és az önkép és testpolitika kérdéseivel foglalkozik a bokszoláson és a művészeten keresztül, a Bécsben élő szerb testvérpár, Sandra és Simonida Selimovic pedig a kelet-európai roma és szinti közösségek elleni erőszakos cselekmények nyomán boncolgatja, hogy a sporton keresztül felül lehet-e kerekedni a kirekesztésen.

A Kurd Női Mozgalmat két alkotó is megjeleníti. Hito Steyerl videóművész egykori barátnőjéről, Andreáról emlékezik meg, akivel Németországban együtt forgattak kísérleti, feminista harcművészeti filmeket, mielőtt Andrea csatlakozott a Kurd Munkáspárthoz, és a mozgalom egyik mártírja lett. Dilar Dirik kutató és aktivista pedig a kurd nők azon törekvéséről számol be, amellyel forradalmi politikai megoldásokat vezetnek be az általuk felszabadított területeken.

A román művész-kurátor páros, Alexandra Pirici és Raluca Voinea a női princípium szerepét dolgozza fel, a kiállítás kurátorai, Erdődi Katalin és Flohr Zsuzsi pedig Schwimmer Rózsát, a korai magyar feminizmus fontos alakját elevenítik fel.

A politikai és társadalmi harcok mellett a kiállítás számos olyan alkotót mutat be, akik személyesebb módon közelítenek a küzdelem kérdéséhez. Borsos Lőrinc Önkritikus portréja egy párterápiába enged betekintést, Szemző Zsófia a kiszolgáltatottság és a félelem érzéseivel foglalkozik rajzain keresztül, Toni Schmale pedig a társadalmi nem és a szexualitás, valamint a sport és a fétis összefüggéseire fókuszál.
A tárlat május 21-ig látogatható a Stúdió Galériában.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top