+ Oktatás

Az első magyar nő, aki emléktáblát kap Londonban

Vajda Cecília 1969-ben Kodály Zoltán ajánlásával és Yehudi Menuhin meghívottjaként érkezett Nagy-Britanniába, hogy a Kodály-módszert bevezesse a nagy-britanniai zeneoktatásba.

A Kodály-módszert Nagy-Britanniában meghonosító Vajda Cecília karnagy tiszteletére helyez el emléktáblát csütörtökön Londonban Westminster City önkormányzata.

Az emléktáblát a westminsteri polgármester jelenlétében Szabadhegy Péter nagykövet leplezi le csütörtökön – közölte a Londoni Magyar Kulturális Központ.

Vajda Cecília

Forrás: www.mfa.gov.hu

Mint írják, Londonban eddig csak négy magyar származású kiválóságot tüntettek ki emléktáblával: Bartók Bélát, Kossuth Lajost, Gábor Dénest és Korda Sándort.

 

Vajda Cecília (1923-2009) a Magyar Rádió kórusának vezetőjeként és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia professzoraként is dolgozott. Munkássága elismeréseként kapta meg a Magyar Polgári Érdemkeresztet és a Bartók-Pásztory-díjat.

1969-ben Kodály Zoltán ajánlásával és Yehudi Menuhin meghívottjaként érkezett Nagy-Britanniába, hogy a Kodály-módszert bevezesse a nagy-britanniai zeneoktatásba. Kodály szellemében angol zenetanárokat tanított előbb Cardiffban, később Londonban. A Brit Kodály Társaság alapítója volt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top