+ Irodalom

Elhunyt Martin Gray

Az önéletrajzi ihletésű Szeretteim nevében című művében részletesen számol be a varsói gettóban szerzett élményeiről, a treblinkai haláltáborból való megmeneküléséről és arról, hogyan csatlakozott a szovjet hadsereghez 1944-ben.

Keresés a weben

Hétfőre virradó éjszaka belgiumi otthonában elhunyt Martin Gray lengyel származású, francia-amerikai író – közölte Jean-Marie Cheffert, Ciney város polgármestere hétfőn.

A polgármester tájékoztatása szerint az íróra két nappal 94. születésnapja előtt találtak Ciney-i otthonának medencéjében. Az orvosszakértő és a hatóságok idegenkezűségre utaló nyomot nem találtak.

A varsói gettó túlélőjeként ismert író már az 1971-ben megjelent első könyvével ismertté vált, amelyet Max Gallo francia íróval közösen készített. Az önéletrajzi ihletésű Szeretteim nevében című művében részletesen számol be a varsói gettóban szerzett élményeiről, a treblinkai haláltáborból való megmeneküléséről és arról, hogyan csatlakozott a szovjet hadsereghez 1944-ben.

Martin Gray Mieczysław Grajewski néven Varsóban született 1922. április 27-én. 1946-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol könyvkereskedő lett, majd 1960-ban Dél-Franciaországba, onnan 2001-ben Belgiumba költözött.

Azoknak, akiket szerettem című, regényes elemeket is ötvöző életrajzi könyvéből – amelyben egy erdőtűzben elvesztett első feleségének és gyermekeinek állít emléket – 1985-ben film is készült.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top