+ Zene

Megszólal da Vinci titokzatos hangja

Leonardo Da Vincit a hangszeres zene fejlődésében zajló folyamatok inspirálhatták a viola organista megtervezésére, mert valószínűleg egy univerzális és talán még inkább tökéletes hangszert akart megalkotni.

Három koncerten is bemutatja Leonardo da Vinci titokzatos hangszerét, a viola organistát Slawomir Zubrzycki lengyel zongoraművész, zeneszerző és hangszerkészítő, aki a reneszánsz mester eredeti tervei alapján készítette el a billentyűs és vonós hangszer ötvözetét.

Ifjabb Major István, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a lengyel művész és a 2012-ben Krakkóban elkészített egyedi hangszer meghívásukra érkezik Magyarországra. A Da Vinci hangja – egy titokzatos hangszer és annak története elnevezésű mini koncertturnén június 28-án a Pesti Vigadóban, másnap a veszprémi Hangvillában, június 30-án pedig Székesfehérváron, a Szent István-bazilikában lesz hallható a viola organista.

Slawomir Zubrzycki egyedül lép fel mindhárom estén, és a közönség rövid dokumentumfilmet is láthat a hangszer elkészítéséről – mondta ifjabb Major István. Az utolsó előadás a székesfehérvári Harmonia Albensis nyári komolyzenei koncertsorozat egyik állomása lesz.

Leonardo Da Vincit a hangszeres zene fejlődésében zajló folyamatok inspirálhatták a viola organista megtervezésére, mert valószínűleg egy univerzális és talán még inkább tökéletes hangszert akart megalkotni. Az új hangszernek képesnek kellett lennie kitartott hangok megszólaltatására úgy, mint egy orgona, ugyanakkor a vonós hangszerekhez hasonló hangzás, illetve dinamika és vibrató képzésére. Egy ilyen hangszer sikeresen pótolhat akár egy vonós együttest is.

Slawomir Zubrzycki hosszas kutatás után alkotta meg a viola organistát és 2013 óta koncentrálja művészi tevékenységét e különleges hangszerre. Debütálása óriási művészi és médiasiker volt: a hangszer keletkezésének története és újkori megvalósításának híre bejárta a nemzetközi sajtót.

2014-2015-ös európai turnéja során Zubrzycki fellépett többek között Svédországban, Finnországban, Lengyelországban, Belgiumban, Montenegróban, Törökországban és Macedóniában. 2015-ben Da Vinci hangja címmel jelent meg szóló CD-je.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top