+ Zene

Kirobbanó latin ritmusok a Müpában

A latin jazz úttörőjeként a Volcán tagjai – Gonzalo Rubalcaba, Horacio ‘El Negro’ Hernandez és Armando Gola – több mint 150 albumon működtek közre, s nem kisebb nevekkel zenéltek együtt, mint Al Di Meola, Dizzy Gillespie vagy éppen Paul Simon.  Árpilis 26-án pedig trióként jönnek, hogy akárcsak egy igazi vulkán, kitörő erővel szórakoztassák a Müpa közönségét.

A trió tagjainak barátsága régre nyúlik vissza, mindannyian a rendkívül színes kubai zenei élet oszlopos tagjai, így bátran mondhatjuk, hogy a Volcán egy igazi all-star fromáció. Zenészei egytől-egyig a legmagasabb színvonalat képviselik, mindegyikük óriási hírnévnek örvend, és a közös kvartett mellett mindannyian saját nevükön is működtetnek együttest.

A havannai dobos Horacio ’El Negro’ Hernandez például kvázi isteni státuszban szerepel az ütősök közt, mesterkurzusaira pillanatok alatt elfogynak a helyek. A szintén havannai zongorista Gonzalo Rubalcabával már a kezdetek óta együtt zenélnek. Utóbbit egyébként nem kisebb név, mint maga Dizzy Gillespie fedezte fel 1985-ben, és nem sokkal később már Charlie Haden és Paul Motian mellett játszott.  A hathúros elektromos basszusgitár, és esetenként a bőgő ifjú mestere, Jose Armando Gola szintén kubai születésű, hét éve dolgozik együtt Rubalcabával, Gola szólólemezét is a Rubalcaba által alapított kiadó jelentette meg. De számos egyéb nemzetközi együttműködés mellett Arturo Sandoval kubai trombitás Grammy-díjas lemezén is hallható.

A Volcán egyenlő felek lehengerlő latin jazz fusion formációja, amelyben a hangszeres zsonglőrmutatványok csak a felszínt alkotják; az összetett ritmusok, meglepő formák, elsöprő lendületű futamok mellett elegáns melódiák, lírai megszólalások is szerepet kapnak muzsikálásukban.

Volcán Trio
április 26. kedd
20:00 — 22:00
Fesztivál Színház

Közreműködők: Gonzalo Rubalcaba – zongora,  Jose Armando Gola – bőgő, basszusgitár, Horacio „El Negro” Hernandez – dob

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top