+ Képzőművészet

Áprilisban jön az első Ukmukfukk Zinefeszt

Ukmukfukk Zinefeszt

A fesztiválon 30 egyéni művész és csapat vesz részt. Az érdeklődők betekinthetnek a zinekultúra kulisszái mögé.

Egy csapat hazai grafikus, animátor és képzőművész úgy gondolta, hogy a magyar zinekultúra nincs kellőképpen összefogva és népszerűsítve, ezért egy egynapos fesztivál keretében összehozza az alkotókat. Április 16-án első alkalommal rendezik meg az Ukmukfukk Zinefesztet az Ankertben, ahol mintegy 30 egyéni művész és csapat vesz részt.

Mik is azok a zine-ek? A zine szó a magazin és fanzine szavak rövidüléséből jött létre. Nem feltétlenül folytatásos, mint egy magazin és nem is feltétlenül rajongói, mint egy fanzine, de közös bennük, hogy legtöbbször kis példányszámú, tematikus kiadványok. Az Ukmukfukk Zinefeszt elsősorban vizuális és illusztratív zine-ekre koncentrál, ám nemcsak zine-ek, hanem ehhez a műfajhoz szorosan kapcsolódó egyéb tárgyak is kaphatóak lesznek (képregények, printek, poszterek, matricák, kitűzők, stb.), illetve a vásáron kívül egy printkiállítás is várja az érdeklődőket.

Ukmukfukk Zinefeszt

Ukmukfukk Zinefeszt

A fesztiválon főként olyan alkotók lesznek, akik régóta tevékenykednek a műfajban, de néhány újonc is bekerült a válogatásba. Az esemény számos zine premierjének ad helyet, emellett régebbi kiadványok is beszerezhetőek lesznek, így a látogatók a magyar zinekultúra múltját és jelenét is felfedezhetik. A részt vevő zine-ek témái rendkívül szerteágazóak és technikai megoldásaik is legalább ilyen sokszínűek. A különböző nyomdatechnikák szerelmesei ugyanúgy találhatnak maguknak kincseket, mint a Star Wars vagy a Tini Nindzsa Teknőcök rajongói.

Az Ukmukfukk Zinefeszt előtt és után is várhatók kapcsolódó programok: hétközben a Karton Galéria rendszeres képregény workshopján lesznek zine témájú előadások a fesztivál szervezőitől, április 17-én pedig a fesztivál két vendége, a Hurrikan Press (Szigeti Árpi) és a Kudla Press (Lukáš Parolek) a Nyitva! Fesztivál keretében rendez risograph workshopot, szintén a Paulay Ede utcában.

Az Ukmukfukk Zinefeszt szervezői: BPZines, Direkt Fanzine, Kiscsoportos Játékok, Wannabe Records, Dot&Line

Résztvevők: 1000 százalék, Borbás Marci és Bertóthy Ágnes, BPZines, Deposit, Direkt Fanzine, Hurrikan Press, Hüvelygomba, Karate Zines, Kiscsoportos Játékok, Klorofill, Kudla Press, László Márk és Szabó Alex, Lovezine, Lugosi István és Radics Marci, MajomMalom, MAMA Photobooks, Meetlab, Melting Books, Miracle, Nero Blanco Comix, Omnivore Gallery, Posthuman Productions, Stark Attila, StructZine, Szurcsik Erika, Technologie und das Unheimliche, Vékony Dorottya, Wannabe Records, Zina, Zsiger és még sokan mások.

A zenéről a Soul Cure házigazdái, Dj Gandharva és Dj Von Yodi gondoskodik.

A belépés ingyenes!

Ukmukfukk Zinefeszt – Hazai és külföldi kiadványok, képregények és poszterek vására

Időpont: Április 16. (szombat), 12.00-19.00

Helyszín: Ankert (Budapest, Paulay Ede utca 33.)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top