+ High-tech

Rémisztő: számítógép festett Rembrandt képet

– Az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy gépet, amely úgy dolgozik, mint Rembrandt – mondta Emmanuel Flores, a projekt mögött álló technológiát kifejlesztő csapat vezetője.

Új képet festett egy számítógép Rembrandt munkáinak alapos tanulmányozása után. Művét 3D nyomtatással életre is keltették, hogy az textúrájában is olajfestményt idézzen.

A The Next Rembrandt elnevezésű projekt munkatársai először digitálisan kiválasztottak egyes pontokat Rembrandt festményein, majd az adatokat összegyűjtve a számítógépek felfedeztek bizonyos mintázatokat abban, ahogy a holland mester például a szemeket megformálta portréin.

A szakemberek ezután olyan algoritmusokat dolgoztak ki, amelyek Rembrandt stílusát idézve tudnak új képeket készíteni. A számítógép azt a feladatot kapta, hogy egy arcszőrzetet viselő, fehér galléros fekete ruhába öltözött, kalapos, arccal jobbra forduló, 30-40 éves kaukázusi férfi portréját fesse meg

– írta a BBC News.

Utolsó lépésként a szakemberek megvizsgálták Rembrandt munkáinak felszínét, hogy az egyes helyeken mennyi festéket használt a művész, majd háromdimenziós nyomtatási technológiával megalkották a képet, amely így textúrájában is egy olajfestményt idézett.

Az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy gépet, amely úgy dolgozik, mint Rembrandt

– mondta Emmanuel Flores, a projekt mögött álló technológiát kifejlesztő csapat vezetője, hozzátéve, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy mi tesz egy alkotást mesterművé.

A kétéves projekt a Microsoft, az ING, a Delfti Műszaki Egyetem és két holland művészeti múzeum együttműködésével valósult meg.

Az elkészült mű nemsokára kiállításon is látható lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top