+ Történelem

Izrael legrégebbi üvegkohóit találtak meg a régészek

Izrael

A kemencékben a só és a homok körülbelül 1200 Celsius-fokon üveggé olvadt, a több mint tíz tonnás tömböket ezután kisebb darabokra törték és eladták. A vevő újraolvasztotta az üveget, hogy tárgyakat állítson elő belőle.

Az Izraeli Régészeti Hivatal szerint mintegy 1600 éves üvegkohókat fedeztek fel izraeli régészek az ország északi részén.

Ezek az ország területén valaha talált legrégibb üvegkohók a hivatal bejelentése szerint. A lelet arra utal, hogy a régió az ókori üveggyártás egyik központja volt. A kemencékben a só és a homok körülbelül 1200 Celsius-fokon üveggé olvadt, a több mint tíz tonnás tömböket ezután kisebb darabokra törték és eladták. A vevő újraolvasztotta az üveget, hogy tárgyakat állítson elő belőle.

A régészeti hivatal üvegosztályának vezetője, Jael Gorin-Roszen arra utalt, hogy a korabeli Európa területén feltárt üvegmaradványok vegyelemzése alapján az anyaguk Izraelből származhatott, ám az azt előállító kemencéket csak most sikerült megtalálni. A kemencék maradványait a Karmel-hegység lábainál folyó ásatások során, 2015 nyarán fedezték fel.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top