+ Életmód

Felismered a képen látható világhírű színésznőt?

Az alábbi fényképeket a magyar származású divatfotós, Andre de Dienes, azaz Dienes Andor készítette 1945-ban szerelméről, a később világhírűvé váló színésznőről.

Keresés a weben

Az alábbi fényképeket a magyar származású divatfotós, Andre de Dienes, azaz Dienes Andor készítette 1945-ban szerelméről, Norma Jeane Bakerről, akit később Marylin Monroként ismert meg a világ.

A fotók Malibun készültek, és Monroe első, profi modellképeiként tartják őket számon. Az erdélyi Torjáról származó, festőnek tanuló, később fotósként dolgozó Dienes Andor 15 évesen indult el a nagyvilágba, többnyire gyalogszerrel járta be Európa több országát. Élt Tunéziában, Párizsban, majd 1940-ben New Yorkba költözött, rá négy évre pedig Hollywoodba, ahol a kor legnagyobb sztárjairól készített fényképeket: többek között Ingrid Bergmann, Elisabeth Taylor és Marlon Brando is a kamerája elé állt.

Marilyn Monroe-t 1945-ben fedezte fel. Öt héten át fotózta az akkor 19 éves lányt, miközben bejárták Kaliforniát. Az ekkor készült képek egyike a Parade magazin címlapján jelent meg – ez indította el Monroe karrierjét. Noha kezdetben házasságot terveztek, kapcsolatuk nem bizonyult hosszú életűnek. Szakításuk után is jó kapcsolatban maradtak, Monroe élete végig, azaz 1962-ig, barátság fűzte őket egymáshoz.

Andre de Dienes 1985-ben halt meg rákban.

Fotó: Andre de Dienes

Fotó: Andre de Dienes

Fotó: Andre de Dienes

Fotó: Andre de Dienes

 

 

Fotó: Andre de Dienes

Fotó: Andre de Dienes

Még több fotó itt.

(Forrás: boredpanda)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top