+ Képzőművészet

Caravaggio festette volna, ahogy Judit lefejezi Holofermészt?

A festményre egy Toulouse környéki házban bukkantak 2014 áprilisában. Az ügyet jól ismerő források szerint a szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy valóban az olasz barokk művész festette-e a vásznat.

A francia kulturális minisztérium megtiltotta, hogy a szakértői vizsgálatok előtt elhagyja Franciaország területét az a Caravaggio olasz festőművésznek tulajdonított olajfestmény, amelyre egy dél-franciaországi ház padlásán bukkantak két éve.

A tárca március 31-én kelt rendeletében elutasította az exportengedély kiadását a Michelangelo Merisinek, közismert nevén Caravaggiónak tulajdonított Judit és Holofermész című festményre.

Az 1600-1610 között készült festményt

a közelmúltban fedezték fel újra, nagy művészi értéke van, és Caravaggio eltűnt festményeként lehet azonosítani

– közölte a minisztérium.

Az ügyet jól ismerő források szerint a szakértői vélemények megoszlanak arról, hogy valóban az olasz barokk művész festette-e a vásznat.

A festményre egy Toulouse környéki házban bukkantak 2014 áprilisában. Elvitték egy toulousi becsüshöz felmérni, aki Eric Turquin párizsi szakértő irodájának segítségét kérte.

A festményről eddig úgy tudták, hogy Louis Finson, Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő alkotása – közölte a  szakértői iroda, amely kedden sajtótájékoztatón fogja bemutatni a festményt.

A festmény a bibliai Juditot ábrázolja, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt.

A Le Quotidien de L’Art szerint Mina Gregori Caravaggio-szakértő úgy véli, hogy a megtalált kép nem eredeti Caravaggio. A festményt a Louvre művészettörténészei fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák készítőjének kilétét. Ha valóban Caravaggio festménye, a kép értékét mintegy 100 millió euróra becsülik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top