+ Színház

A legendás színész kérte, hadd tartson ingyenes mesterkurzust a színésznövendékeknek

Vincent D'Onofrio

D’Onofrio már több hónapja Budapesten forgat, egy új amerikai sorozat főszerepét alakítja, és már annyira hiányzott neki a tanítás, hogy megkereste Janisch Attilát, hadd tartson egy mesterkurzus-workshopot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak.

A legendás karakterszínész Vincent D’Onofrio tartott tegnap ingyenes mesterkurzust a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak – olvasható Janisch Attila filmrendező Facebook-oldalára írt bejegyzésében.

– Tegnap egy nagyszerű amerikai karakterszínész, Vincent D’Onofrio tartott az SZFE színész és filmrendező hallgatóinak egy lenyűgöző mesterkurzust. Nagyon intenzív és nagyon személyes bevezetés volt ez, az amerikai filmszínészet műhelyébe, titkaiba és módszertanába

– olvasható a bejegyzésben.

Ahogy Janisch Attila írja, D’Onofrio neve önmagában talán nem hangzik annyira ismertnek, de ez is csak a különbséget jelzi az amerikai filmek sztárszínészei és a karakterszínészi között. A karakterszínész mindig, minden szerepében más, ezért a karakterre inkább emlékszünk, mint a színészre magára. D’Onofrio legelső, de örökre a nézők emlékezetébe őrzött karaktere Kubrick Full Metal Jacket című filmjében a brutális kiképzés alatt öngyilkos közlegény volt. SZFE

Ezt követően több, mint 70 film és számos sorozat főszerepei és epizódszerepei következtek, a legkülönbözőbb karaktereket megformálva bennük. Sorozatgyilkosoktól kezdve (Chained, The Cell), filmdrámák (The Whole Wilde Word) és romantikus komédiák karakterein át (Happy Accidents), a Men in Black groteszk alien figurájáig D’Onofrio színészi palettája szinte kimeríthetetlen.

D’Onofrio már több hónapja Budapesten forgat, egy új amerikai sorozat főszerepét alakítja, és már annyira hiányzott neki a tanítás, hogy ő keresett meg (!!!) a lányomon keresztül, aki az asszisztense, hogy lehetne-e egy mesterkurzus-workshopot tartania a mi hallgatóinknak. Tehát ő tartott mesterkurzust a hallgatóinknak, teljesen ingyenes felajánlásként. Merthogy nem csupán egy nagyszerű színészről van szó, hanem megszállottan szenvedélyes tanárról is, aki a New York University-n tanítja a mesterségét – írja Janisch.

Hát így esett, hogy a tervezett hat óra helyett egy több, mint kilenc órán át (!!!) tartó hihetetlen sodrású és intenzitású workshopot, mesterkurzust tartott mintegy ötven színész és filmrendező hallgatónknak. A színészekkel, akik rövid jelenetekkel és monológokkal készültek a foglalkozásra, egyenként, hosszan és személyesen foglalkozott. Nem rendezett, hanem tudást, módszert, technkákat adott át és ismertetett.

„(…) D’Onofrio maga is annyira élvezte a gyerekekkel való munkát, hogy búcsúzóul azt mondta: ha bármikor újra Budapesten forgat biztosan újra jön hozzánk tanítani, de akár egy egész hétre is ideutazik, csak a repülőjegyét és a szállását kellene fizetnie az SZFE-nek”

– olvasható az oldalon.

Teljes bejegyzés itt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top