+ Képzőművészet

Ezeket az értékes Schiele-rajzokat kapta vissza a deportált örököse

Korábban a múzeum jelentős összeget ajánlott fel az Egyesült Államokban élő örökösnek a rajzokért, lapértesülések szerint nagyjából ötmillió eurót, de ő a rajzokat szerette volna visszakapni.

Két Schiele-rajzot kapott vissza a korábbi tulajdonos örököse, három rajz továbbra is a bécsi Lepold múzeum magánalapítványi kezelésében marad – jelentette be csütörtökön Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter, aki bölcs döntésnek nevezte a megállapodást.

Az év eleje óta igen intenzív tárgyalások folytak arról, hogy az 1941-ben koncentrációs táborba deportált és ott meggyilkolt Karl Mayländer zsidó üzletember örökösének átadják a rajzokat. Ekkor már látszott, hogy van esély a megegyezésre és a mintegy hat éve tartó vita lezárására.

Korábban a múzeum jelentős összeget ajánlott fel az Egyesült Államokban élő örökösnek a rajzokért, lapértesülések szerint nagyjából ötmillió eurót, de ő a rajzokat szerette volna visszakapni – közölte a bécsi hitközség képviseletében Erika Jakubovits, aki örömét fejezte ki, hogy megállapodás született a kérdésben a miniszter közbenjárására.

A jogos rendezésre törekedtünk – hangsúlyozta Helmut Moser, a Leopold Múzeum privátgyűjteményének vezetője. Az örökös az 1915-ben készült Önarckép csíkos karkötővel (Selbstdarstellung mit gestreiften Ärmelschonern) című alkotást és egy 1910-ben késztett, ülő fiúalakot ábrázoló akvarellt (Sitzender Bub mit gefalteten Händen) választott.

Az elmúlt években Ausztriában számos, a német megszállás alatti nemzetiszocialista időszakhoz köthető restitúciós ügy került napirendre, részben az állami restitúciós bizottság életre hívásának következményeként.

Egy másik esetben a Rudolf Leopold műgyűjtő által alapított Leopold Múzeum hosszú jogi vita után végül peren kívüli megállapodás keretében 15 millió eurót (több mint négymilliárd forint) fizetett Lea Bondi-Jaray örököseinek Schiele Wally arcképe című festményéért.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top