+ Irodalom

Mi tart életben egy jazídi szexrabszolgát?

farid khalaf az iszlám állam rabszolgája libri

Amire az Iszlám Állam rengeteg kegyetlensége nem volt képes, azt megtette egy öregasszony irgalmat nem ismerő ítélkezése – állítja Farída Khalaf, aki megszökött az ISIS fogságából, de ezzel nem jutott a szenvedések végére.

Andrea C. Hoffmann – Farída Khalaf: Az Iszlám Állam rabszolgája voltam – Farída szökéseLibri Könyvkiadó, 2016 – fordította Malyáta Eszter – 272 oldal, puha kötés – ISBN 978-963-310-791-1

A könyv – eredeti, német címe szerint – arról a lányról szól, aki legyőzte az Iszlám Államot, s talán abban a címben több optimizmus rejlik, mint a magyar változatban: Az Iszlám Állam rabszolgája voltam.

Irtózatos, rettenetes, borzalmas és elképesztő történet, ami, ha pusztán csak egy regény lenne, akkor elférne egy polc eldugott részén, ahol a szemérmes olvasó a perverz és aberrált könyveket tárolja. De ez a könyv nem az írói fantázia terméke, hanem azé a valóságé, mely jelenleg közvetlenül uralkodik egy fél földrészen, s áttételesen kihat mindannyiunk hétköznapjaira és gondolkodására… főleg azért, mert a hivatalos propaganda – az árnyalt gondolkodás ellensége – igyekszik a menekülőből migránst, a migránsból pedig „migráncsot” kreálni. Magunk tesszük semmissé Európa – sokszor hivatkozott – keresztény gyökereit, amikor megfeledkezünk arról, hogy a rémisztőnek tűnő tömeg is egyes emberek sokaságából áll össze!… ami pedig ennél is lesújtóbb, hogy nem csak a megmérettetés előtt álló politikusok, hanem a „hétköznapi kisemberek” is fogékonyak a kirekesztésre.

Az elképzelhetetlen borzalmakat túlélő Farída 2015 nyara óta Németországban él, biztonságban van, azok után, hogy kiszabadult, nem kellett szembenéznie a magyar határzárral és a kárpát-medencei hivatalos közönnyel. Mi, a könyvet elolvasva – az egyes ember pokoljárásával szembesülve – nem tehetjük meg, hogy nem gondolkodunk el a saját önző és kicsinyes világunkról.

Farída Khalaf egy átlagos életű, matematikából kitűnően teljesítő jazídi lány volt, amíg őt, és népét el nem érte az Iszlám Állam. A jazídiak olyan kurdok, akik egy sajátságos szinkretista vallás követőiként élnek/éltek Irak, Szíria és Törökország területén. Vallásukban számos elem található a kereszténységből, az iszlámból és más vallásokból is. Van náluk körülmetélés, keresztelő, napi ötszöri ima, lélekvándorlás, de állatáldozat is. A teremtőt olyan spirituális magasságba helyezik, hogy őt közvetlenül nem is lehet imádni, csak egyik angyalát, Melek Táwúsz-t, a pávaangyalt. Évszázados üldöztetésük – vagy szerencsés esetben mellőzöttségük – csak megerősítette a közösséghez tartozás fontosságát, s zárttá tette csoportjaikat.

Farída története egy nyugodt időszakban kezdődik, amikor a gyerekek iskolába járhattak, s az későbbi borzalmakhoz képest idilli volt az életük. A könyv első fele azt mutatja be, ahogy a közösség lépésről-lépesre elvesztette biztonságát, s ahogy a közeledő ISIS – elhessegethető rémképből – a hétköznapokat leromboló iszonyattá válik.

Az Olvasó – a következmények ismeretében – iszonyodva követi, ahogy felszámolódnak az élet feltételei. A béke ígéretére jóhiszeműen leadják a fegyvereiket, majd az életükért cserébe átadják az értékeit, s ezzel szabad utat engednek a vérgőzös tobzódásnak, a tömeggyilkosságnak, és a szó szerinti rabszolgaságnak. Andrea C. Hoffmann sodró lendületű és torokszorító könyvvé formálta Farída történetét, s közben a hatást csak fokozza azzal, hogy megtartja a jazídi lány szemérmességét. Nem kell túl sok fantázia ahhoz, hogy tudjuk, a veréseken túl mi történt a rabszolgává tett lányokkal. Farída – ahogy azt a német cím sejteti – igazi harcos, aki életét is hajlandó lenne adni a tisztaságáért, majd amikor ez a „kategória” már értelmét veszíti, akkor bármit képes lenne megtenni a lehetetlennek tűnő szabadulásért… miközben fogalma sem lehet arról, hogy a családjából, a közösségéből vajon hányan maradtak életben.

Borzasztó, iszonyatos, kegyetlen könyv ez, Fontos könyv, ami nem csak a világ borzalmaival, de saját kegyetlen gőgösségünkkel is szembesít. Miféle ember az, aki meg sem próbál segíteni a pokoljárókon?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top