+ Film

Elítélték a filmeket torrentelő törzsőrmestert Szegeden

A szerződéses törzsőrmester 2012 elejétől a MUXUJ becenevet használva az általa különböző weboldalakról letöltött, szerzői jogi védelem alá eső, Magyarországon röviddel korábban bemutatott film idegen nyelvű hangsávját leválasztotta, majd ráillesztette a magyar szinkront.

Keresés a weben

Pénzbüntetésre – 350 ezer forintra – ítélte a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa kedden azt a honvéd törzsőrmestert és civil társát, mert több tucat premierfilmet tettek elérhetővé az interneten.

A bíróság szerzői jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két férfit.

A szerződéses törzsőrmester 2012 elejétől a MUXUJ becenevet használva az általa különböző weboldalakról letöltött, szerzői jogi védelem alá eső, Magyarországon röviddel korábban bemutatott film idegen nyelvű hangsávját leválasztotta, majd ráillesztette a magyar szinkront. Utóbbit általában a filmek első vetítéseinek egyikén vette fel. Az így szinkronizált 39 filmet egy torrentoldalon tette elérhetővé .

A törzsőrmester még abban az évben összeismerkedett a világhálón az RNI nicknevet használó – korábban már többször büntetett – másodrendű vádlottal, de személyes kapcsolatba nem léptek. Megállapodtak abban, hogy az átszerkesztéseket közösen végzik, a filmek letöltésének, összeszerkesztésének, majd feltöltésének feladatait megosztják. 2013. február 12-étől a két vádlott RNI-MUXUJ megjelöléssel 31 filmet tett a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé, több esetben már a mozipremier után néhány nappal.

A bíróság a tizenegy magyarországi filmforgalmazó kárát – a hazai bemutató és közzététel között eltelt idő függvényében – 800 és 3000 dollár között alapította meg alkotásonként.

Az esetleges fellebbezések bejelentésére valamennyi érintett három nap gondolkodási időt kért.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top