+ művészet & politika

Hamarosan országos sztrájkot tartanak a pedagógusok

Pedagógusok Szakszervezete

– Az állami intézményfenntartó központ átszervezését és feladatainak meghatározását oly módon kell megoldani, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállósága – olvasható a PSZ sztrájkköveteléseiben.

2016. április 20-án az ország egész területére, minden oktatási-nevelési intézményben egy napos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, mert április 4-én hétfőn nem sikerült megállapodniuk  a kormánnyal folytatott hétórás tárgyaláson a még vitatott kérdésekben. Erre a sztrájkbizottság három szervezetének testületei megadták a felhatalmazást kedd délelőtt – jelentette be Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki jelezte: döntésükről tájékoztatták kedden Orbán Viktor miniszterelnököt is. Galló Istvánné megismételte a sztrájkbizottság követeléseit. Ezek közé tartozik az állami intézményfenntartó központ átszervezése, feladatainak meghatározása oly módon, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát.

A sztrájkkövetelések:

„1. Az állami intézményfenntartó központ átszervezését és feladatainak meghatározását oly módon kell megoldani, hogy az biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállósága.

2. Az iskolában pedagógus-munkakörben alkalmazottak gyermekekkel, tanulókkal való közvetlen foglalkozásainak ideje (kötelező óra) – fő szabályként – heti huszonkét óra legyen.

3. A köznevelési intézményekben foglalkoztatottak közül azok, akik nem tartoznak a pedagógus életpálya-modell hatálya alá (nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, például dajka, technikai, ügyviteli és más munkakörben foglalkoztatottak) részesüljenek a havi rendszeres, keresetükön felül többletjuttatásban, függetlenül attól, hogy milyen intézménytípusban dolgoznak, és ki az intézmény fenntartója.

4. Meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az intézményvezető minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítéssel (minőségi bérpótlék) ismerhesse el az átlagon felüli munkateljesítményeket.”

– olvasható az esemény Facebook-oldalán. 

Kérdésre válaszolva Galló Istvánné elmondta: a tankönyvpiacot a kormány továbbra sem kívánja „feloldani”, s bár bizonyos elmozdulás van a tanulók terhelése területén, javaslatukat nem fogadta el a kormány arról, hogy mivel a feltételek nem adottak, a mindennapos testnevelés csökkenjen heti három órára. Azt sem fogadta el a kormány, hogy a hit- és erkölcstan fakultatív formában legyen tanulható a jövőben – tette hozzá. Megjegyezte: ezekről tovább kívánnak tárgyalni, sztrájkot a fenti négy pont miatt indítanak. A sztrájk megszervezéséről és a menetéről kedden teljes forgatókönyvet küldenek ki az intézményeknek.

A PSZ elnöke a még elégséges szolgáltatásokról azt mondta: minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni, ahol vigyáznak majd a tanulókra, és biztosítják nekik az étkezést is. Az önkormányzati fenntartású óvodákra ugyanez vonatkozik. A felügyeletet azok látják el, akik nem vesznek részt a sztrájkban, ilyenek biztosan lesznek – közölte. Kérdésre kitért arra is: az elkövetkező hét nap alatt lesznek további tárgyalások a kormánnyal a sztrájktörvény alapján.

Szólt arról, hogy az egyik követelésük az volt: a Közoktatás-politikai Tanácsot hozzák ismét létre. Abban megállapodtak, hogy kell egy olyan testület, ahol szakszervezetek, szakmai szervezetek, szülők, diákok, valamint az egyházi és alapintézmények képviseltetik magukat. A Tanítanék mozgalom április 15-i akciójáról elmondta: szerdára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ), a mozgalommal és a civil szervezetekkel egyeztetést terveznek. Hozzátette: a PDSZ kétórás figyelmeztető sztrájkját még nem hirdették meg, a még elégséges szolgáltatásokról a tárgyalások nem kezdődtek el.

Megjegyezte: e napon van az első osztályosok beíratása, április 16-án pedig a holokauszt-emléknap, ami szombatra esik, tehát valószínű előző nap tartják meg a megemlékezéseket. Hozzátette: azt a tájékoztatást kapták Mendrey Lászlótól, a PDSZ elnökétől, hogy ha egynapos sztrájkot hirdetnek, ahhoz a PDSZ csatlakozni fog.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top