+ Építészet

Tedd fel a polcodra a Müpa elmúlt évtizedét!

müpa

Meghökkentő szépségű albummal jelentkezett az elmúlt tíz év összefoglalásaként a Müpa. Nem csak nézegeti és olvasni, de hallgatni is érdemes!

Müpa Budapest – A Libri Kiadó és a Müpa Budapest Nonprofit KFT. kiadásában – szerkesztők: Borus Judit, Csengery Kristóf, Káel Csaba, Maller Éva, Mesterházi Gábor, Stahl Zsófia, Zoboki Gábor – könyvterv: Salát Zalán Péter, Tiszka Annamária – 304 oldal, kemény kötés – ISBN 978-963-310-306-7

A Müpa első tíz évét bemutató album nem csak külcsín, de belbecs tekintetében is figyelemre méltó. Nem csak könyvtestként és nézegethető, hallgatható anyagként izgalmas, de a benne összegyűjtött írások is méltók ahhoz, amit a Müpa az elmúlt tíz évben célként maga elé tűzött, s – eddig – meg is valósított. Jó alap ez ahhoz, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe: Ismét parádés évadra készül a Müpa.

A kétnyelvű kötet nem csak a kulturális élet terén kifejtett tevékenységet, de az előzményeket – az épület létrejöttét is – bemutatja. Nem véletlen, hogy a két előszó egyikét Demján Sándor írta:

Ma is azt gondolom, amit tíz évvel ezelőtt: a Müpa felépítése közügy, az elmúlt száz év legjelentősebb kulturális beruházása. Mindig is bíztam abban, hogy az ez a multifunkcionális intézmény egyfajta »magyar modell« lehet, amelyet világszerte alkalmazhatnak.

Talán nem túl bonyolult kitalálni, hogy a másik előszó szerzője Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója:

A Müpa sikerét bizonyítja az a tízezer esemény, amelynek felét a Ház saját produkcióként mutatta be. A több mint ezerháromszáz üzleti rendezvényen túl az események 87 százaléka kulturális volt. Háromezernyolcszáz komolyzenei koncertünk, kétezerkilencszáz táncprodukciónk, ezer családi és ifjúsági programunk, nyolcszáz-nyolcszáz jazz és világzenei eseményünk, valamint megközelítőleg hétszáz zenés színházi előadásunk volt – ötmillió hazai és külföldi nézővel.

Ha innen nézzük, akkor a most kiadott album – és a hátsó borítóban megbúvó három CD – összeállítása komoly kihívás elé állíthatta a kötet szerkesztőit. Ilyen mennyiségű rendezvényhez, képzeljük el, hány kitűnő fotográfia készülhetett, s vajon hány órányi hangfelvételből kellett kiválasztani azt, ami ráférhetett a három csillogó korongra.

müpa

A kötet elsősorban azoknak szól, akik eddig is látogatták a Müpa rendezvényeit, és azoknak, akik eddig nem – vagy csak ritkán – fordultak meg a magyar és nemzetközi művészeti életnek ezen a kiemelkedő helyszínén. A „Müpa-járókban” nyilván sok szép emléket ébreszt a hatalmas könyvtestben felbukkanó rendezvények sora, s ugyanígy emlékeket ébreszthet az is, ami nem fért az albumba. Azok, akik eddig „hanyagolták” a Müpa látogatását, fájdalommal vehetik tudomásul, hogy miről maradtak le, de megnyugvással gondolhatnak arra, hogy ez a történet folytatódik. A mostanában kicsit zavarosnak és hektikusan változónak látszó kulturális viszonyok között – ahogy az elmúlt évtizedben, úgy most is – biztos pont a Müpa kínálata. A könyv pedig pontos lenyomata a Házban folyó értékteremtő, -mentő és -közvetítő munkának.

A korlenyomatként is értelmezhető kötet bemutatója április 23-án lesz a 23. Budapesti nemzetközi Könyvfesztiválon, ahol Petrányi Judit beszélgetőpartnere Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és Zoboki Gábor építész, a Müpa tervezője lesz.

A kiadvány a Müpa épületében található Vince könyvesboltban és a Libri hálózatában kapható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top