+ Irodalom

Elhunyt Lars Gustafsson

Lars Gustafsson

Gustafsson 21 évesen írta első könyvét, utolsó regénye, a Doktor Wassers recept pedig tavaly jelent meg svédül. Az író számos irodalmi díjat és kitüntetést kapott.

79 éves korában, vasárnap hunyt el Lars Gustafsson svéd költő, író, filozófus, akinek egyik legismertebb műve az Egy méhész halála című regény volt.

Gustafsson 21 évesen írta első könyvét, utolsó regénye, a Doktor Wassers recept pedig tavaly jelent meg svédül. Az író számos irodalmi díjat és kitüntetést kapott, elnyerte a Thomas Mann-díjat, tagja volt a Berlini Művészeti Akadémiának, valamint a Mainzi Tudományos és Irodalmi Akadémiának és irodalmi Nobel-díjra is jelölték.

1936-ban született a svédországi Vasterasban, és filozófiából doktorált. Hosszú ideig élt Amerikában, ahol 1983-tól az Austini Egyetem professzora volt, kreatív írást és filozófiát oktatott. 2006-ban vonult nyugdíjba.

Számos művét több mint tucatnyi nyelvre lefordították. Az Egy méhész halála  című regénye, egy rákban szenvedő, az életével számot vető méhész fiktív naplója, a kritikusok és a közönség körében is nagy sikert aratott, amikor a hetvenes évek végén megjelent. A magyar fordítás 1986-ban az Európa Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top