+ Képzőművészet

Teljesen szétkapták a Szépművészetit – fotó

A beruházás során a kiállítóterek nemcsak minőségileg újulnak meg, összterületük is nő 2400 négyzetméterrel. A mélyföldszinten már meglévő két kiállítóterem és a Márvány csarnok alatti terület egy összefüggő, 1200 négyzetméteres kiállítótérré válik.

Felújítják a 2. világháborúban súlyos károkat szenvedett Román csarnokot, korszerűsítik az elavult fűtőrendszert, elvégzik a komplex akadálymentesítést, klimatizálják a kiállítóterek egy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket, korszerű restaurátor- és raktárműhelyeket alakítanak ki 2018 elejére a Szépművészeti Múzeumban.

A Liget Budapest projekt keretében 2015 elején megkezdődött, 9,5 milliárd forintos költségvetésű beruházás legfontosabb feladata a 70 éve a közönség elől elzárt Román csarnok felújítása, de az átfogó rekonstrukció végére a közönség egy mai igényeket is mindenben kielégítő múzeumépületet kap vissza. A munkálatok 14 ezer négyzetmétert érintenek, így megújul az épület több mint 40 százaléka.

A Szépművészeti megnyitásakor még nem volt szokás időszaki kiállításokat rendezni, inkább az emberek utaztak egy-egy kiemelkedő műtárgy kedvéért. Mára gyökeresen megváltoztak a tárlatrendezési elvek, így a múzeumépületeknek nagyságrendekkel nagyobb számú látogatót kell kiszolgálniuk, miközben biztonságos körülményeket kell biztosítaniuk az állandó és időszaki kiállítások műtárgyainak.

A kiállítóterek nagy részében kialakítják az eddig többnyire hiányzó klimatizálást, korszerű biztonságtechnikát építenek ki, múzeumpedagógiai foglalkoztatókat létesítenek, valamint önkiszolgáló éttermet nyitnak az egyiptomi gyűjtemény eddigi helyén.

A 60-80 főre tervezett ruhatárak kapacitását 1200 fősre növelik, de elvégzik a komplex akadálymentesítést is, így az épületben 2018-tól nemcsak a kerekesszékesek mozoghatnak kényelmesen, hanem például Braille-feliratokat is kihelyeznek és kiépítik az audioguide rendszert is.

A beruházás során a kiállítóterek nemcsak minőségileg újulnak meg, összterületük is nő 2400 négyzetméterrel. A mélyföldszinten már meglévő két kiállítóterem és a Márvány csarnok alatti terület egy összefüggő, 1200 négyzetméteres kiállítótérré válik.

Új teherliftet építenek be, lecserélik a hetvenes évekből való gőzfűtést, a felújított tetőre napelemeket és napkollektorokat helyeznek, valamint modern műtárgyszállítási folyósokat is kialakítanak.

A közönség nemcsak a Román csarnokot kapja vissza: a hetvenes években a múzeum gyönyörű Michelangelo termét vasgerendákkal galériázták, hogy a könyvelést odahelyezhessék; a felújítás során többek között ezt a termet is rekonstruálják.

Az épület 2018 elejétől a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 19. század előtti gyűjteményeiből rendezett új állandó kiállításnak, valamint időszaki tárlatoknak ad majd otthont.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top