+ Történelem

Már közel 10 ezer aláíró tiltakozik a Lukács Archívum bezárása ellen

Mivel az archívum anyaga az MTA leírása szerint továbbra is kutatható marad, a petíció aláírói inkább a Lukács-emlékhely fölszámolása ellen tiltakoznak.

Méh március közepén tette közzé a Magyar Tudományos Akadémia, hogy fontosnak tartja a Lukács Archívum és Könyvtár fennmaradását, és hogy a szigorú szakmai szabályoknak megfelelő módon teljes mértékben feldolgozott, rendszerezett, katalogizált és kutatható legyen.

Ennek érdekében, a végrendelettel összhangban lévő jelenlegi tervek szerint:

  • a Lukács Archívum és Könyvtár kézirattárát az MTA Könyvtár és Információs Központ kézirattárába szállítják át;
  • az átszállítás után a Lukács Archívum és Könyvtár kézirattárának anyagát katalogizálják és digitalizálják az archiválás szakmai szabályai szerint, és biztosítják az irattári szakmai előírásoknak megfelelő tárolását;
  • a Lukács Archívum és Könyvtár könyvtára az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Filozófiai Intézetébe kerül.

A Lukács Archívum eddig hangulatos környezetben, dunai panorámával várta a kutatókat:

lukács 3 lukács 2

Mivel az archívum anyaga az MTA leírása szerint továbbra is kutatható marad, a petíció aláírói inkább a Lukács-emlékhely fölszámolása ellen tiltakoznak:

A jelen petíció aláírói aggodalmukat fejezik ki az MTA  döntése miatt, melynek értelmében megszüntetnék a budapesti Lukács Archívumot.
Lukács György a XX. század egyik legjelentősebb filozófusa és a modernitás kiemelkedő szerzője, nem pusztán filozófia körökben, hanem a politikai gondolkodás, az irodalomtudomány, a szociológia és az etika terén is. Nemzetközileg elismert szerzőként Lukács a gazdag magyar kultúra történetének egyik csúcspontja, olyan művek szerzője, melyek az emberiség élő kincsének részét képzik.
A Lukács Archívum évtizedeken keresztül nem pusztán azt tette lehetővé, hogy az akadémiai és a szélesebb értelemben vett nem-akadémiai közönségnek hozzáférése legyen a filozófus életének és munkásságának dokumentumaihoz, hanem történeti emlékhelyként is működött, mivel azon lakásban található, melyben a filozófus életének utolsó éveit élte: ez tehát a korunk egyik meghatározó egyéniségéről való megemlékezés tere.
A fentiek alapján felhívjuk az illetékes szerveket arra, hogy fontolják meg e döntésüket, melyről döbbenettel és szomorúsággal értesült a nemzetközi tudományos és művészi közösség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top