+ Irodalom

Kertész Imre halála – Berlin egy nagy írót gyászol

Kertész Imre

Az osztrák kulturális miniszter és a berlini főpolgármester is megemlékezett a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas magyar íróról.

„Nagy óva intőként” méltatta Kertész Imrét Josef Ostermayer osztrák kulturális miniszter. Michael Müller berlini főpolgármester korunk egyik legjelentősebb szerzőjeként emlékezett a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas magyar íróra.

Kertész Imre  műveiben a nácik szörnyűséges rémtetteit dolgozta fel, és szüntelenül fellépett a totalitárius rezsimek ellen. És nem riadt vissza a mai Európa szélsőjobboldali áramlatainak kritikai magyarázatától sem.

– hangsúlyozta közleményében Josef Ostermayer. Az osztrák szociáldemokrata politikus szerint

nem utolsó sorban a főművén, a Sorstalanságon kereken 13 éven át végzett munka tanúsítja, milyen nagy volt a motivációja, hogy a holokauszt túlélőjeként és a kor tanújaként irodalmi formában dolgozza fel személyes történetét.

Kertész Imre halálával „az irodalmi metropolisz Berlin egy nagy és fontos személyiségét veszítette el” – közölte csütörtökön Michael Müller, a német főváros főpolgármestere.

A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa közleményében kiemelte, hogy Kertész Imre „korunk egyik legjelentősebb írója” volt. Azzal a döntésével, hogy

a nemzetiszocialista holokauszt túlélőjeként városunkban él és alkot, erőteljes jelzést adott a megbékélésért és a párbeszédért.

– tette hozzá.

Berlin mindig is büszke volt és az is marad, amiért sok éven keresztül városunkból beszélt a teljes őszinteségnek és emberiességnek ez a világszerte meghallgatott hangja.

– hangsúlyozta Michael Müller.

Berlin egy nagy írót gyászol, és kifejezi együttérzését Kertész Imre családtagjainak, barátainak, ismerőseinek és pályatársainak.

– olvasható a főpolgármester közleményében.

A városvezető felidézte, hogy Kertész Imrét 2006-ban Berlin legmagasabb rangú elismerésével, az Ernst Reuter-emlékéremmel tüntették ki. Az irodalmi Nobel-díjas magyar író 2001-től 2012-ig élt a német fővárosban, a Berlini Művészeti Akadémia 2012-ben nyitotta meg a kézirataiból, leveleiből, naplóiból és egyéb dokumentumaiból álló archívumát. Kertész Imre csütörtökön, életének 87. évében, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el budapesti otthonában

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top