+ Építészet

Több mint 200 ezer régi kötetet őriznek a csaknem 300 éves könyvtárban

Az 1712 és 1732 között épült híres nagyterem, azaz a Long Room csaknem 65 méter hosszú: a könyvtár legrégebbi, 200 ezer kötetét őrzik itt.

Írország legnagyobb könyvtárával a dublini Trinity College büszkélkedhet.

Az ország legrégebbi és leghíresebb egyetemét I. Erzsébet angol királynő alapította 1592-ben, a könyvtár pedig 1732-ben nyerte el végleges formáját.

Az 1712 és 1732 között épült híres nagyterem, azaz a Long Room csaknem 65 méter hosszú: a könyvtár legrégebbi, 200 ezer kötetét őrzik itt. 1801-ben a könyvtárat felruházták a kötelespéldányok kiváltságával: a mai napig megkapják az Egyesült Királyságban és az Írországban kiadott példányokat.

A számos értékes kötet mellett az egyik leghíresebb és legértékesebb kézirat a Szt. Columban ionai kolostorához tartozó szerzetesek által 1200 évvel ezelőtt írt Kellsi Könyv (Book of Kells.), a 7. századi Durrow-i Könyv, (Book of Durrow ) és a 807 körül készített Armagh-i Könyv (Book of Armagh). A nagyteremben található Írország legrégebbi épen maradt hárfája, amelyet a 14-15. században készíttetett Brian Boru király (Brian Boru’s Harp), valamint az 1916-os forradalom kezdetén felolvasott függetlenségi kiáltvány egy példánya is.

trinity-college-long-room-library-dublin-12

Az egész könyvtár számos épületéből áll, mára több mint 6 millió kötetet köztük folyóiratot, térképet, kéziratot és kódexet őriznek falain belül.

Még több kép itt.

(Forrás: Boredpanda, Könyvmegálló)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top