+ Színház

Amikor egy kíváncsi nő a Holdra repült

The Moon Opera

2015-ben a kínai kortárs táncművészet egyik vezető alakja, Wang Yabin vitte színpadra a The Moon Opera című művet. darabot most a magyar közönség is láthatja a Müpában a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 18-án és 19-én.

Történt egyszer, hogy a messze földön híres kínai mesteríjászt, Hou-jit megajándékozta a Nyugati anyakirálynő (Hszi-vang-mu) az örökélet elixírjével. Igen ám, de Hou-ji felesége, Csang-o titokban kiitta az üveg tartalmát és a Holdra repült.

A gyönyörű asszony háromlábú békává változott, ahol még ma is őrli egy mozsárban az örökélet elixírjét. A szerencsésebbek a Holdra felnézve megpillanthatják Csang-o Holdistennőt és egyetlen társát, a fahéjfa alatt élő hófehér „jáde-nyulat”.

The Moon Opera

Ren Shuai Ying alkotása. Chang’e a Holdra repül (1955) tusrajz, 89.5 × 53.5 cm. Jelenlegi helye: China’s National Museum of Fine Arts)

Az i. e 2. században íródott történet, amelynek több változata is létezik, az ókori kínai mitológia meghatározó darabja a mai napig: az őszközép ünnepet (zhongqiujie), vagyis a „holdimádást” nemcsak Kínában, hanem a környező országokban, például Vietnámban is megünneplik. Az őszi napéjegyenlőséggel egybeeső esemény idején a családok körbeülik az asztalt és a holdfényben közösen fogyasztják el a „hosszú élet“ vagy a jáde-nyúl figurájával díszített, kör alakú holdsüteményt. Csang-o (néhány helyen Csang-e vagy Csang E) holdistennő hatással volt a kínai űrkutatásra is, a róla elnevezett Csang-e program keretében legutóbb 2013-ban bocsátottak fel űrszondát (Chang’e–3), amely sikeresen leszállt a Hold felszínére, a holdfelszín vizsgálatára pedig elindította a „jáde-nyúl” (jü-tu) nevet viselő rovert.

Áprilisban a Müpában látható a The Moon Opera

Nem csoda hát, hogy a Holdistennő azóta számos művészt is megihletett, köztük az 1964-ben született kínai írót, Bi Feiyu-t is, aki The Moon Opera címmel írta meg nagy sikerű, azóta rangos irodalmi díjakkal is jutalmazott könyvét 2007-ben. Az angolul, németül és franciául is olvasható 117 oldalas művet Kínában már megfilmesítették, sőt tévésorozatot is készítettek belőle, 2015-ben pedig a kínai kortárs táncművészet egyik vezető alakja, Wang Yabin vitte színpadra. Az azonos című színpadi adaptációt most a magyar közönség is láthatja a Müpában a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 18-án és 19-én.

Az előadásra ide kattintva tudsz jegyet vásárolni.

2016. április 18-19.
19:00-20:30
Müpa, Festivál Színház

A Holdistennő megőrül

A kilenc éves kora óta táncoló, azóta pedig számos díjjal elismert Wang Yabin a táncdráma főszereplőjeként látható a színpadon, Xiao Yanqiu szerepében. A történet szerint a The Moon Opera sztárja Xiao féltékeny dühében leforrázza a helyettes-beugró szerepet is ellátó mentorát. Tettét megtorolja a színitársulat, kizárják a közösségből, ezért Xiao a tanítás felé fordul. Az eset után húsz évvel egy gazdag dohánygyáros ismét színpadra állítaná az „elátkozottként” emlegetett operát, ám ragaszkodik hozzá, hogy a főszerepet Xiao játssza. A művésznő elvállalja Csang-e szerepét, ám ekkorra már valóban azt hiszi, ő maga a halhatatlan Holdistennő.

The Moon Opera

Fotó: Wang Ning / Müpa

Wang Yabin a kortárs kínai táncművészet kiemelkedő alakja

Wang Yabin 2009-ben alapította meg Yabin Stúdió néven saját társulatát, ahol nemzetközileg elismert koreográfusokkal, rendezőkkel, komponistákkal és táncosokkal hoz létre minden évben egy-egy táncperformanszt Yabin & Her Friends produkciós néven. Az 1984-ben született Wang Yabont a kortárs kínai táncművészet úttörőjeként tartják számon, aki koreográfusként, táncosként és producerként is nevet szerzett már magának. A filmszerepeket is vállaló táncművész egy 2014-es európai turné során olvasta Bi Feiyu könyvét, és már akkor megfogalmazódott benne, hogy színpadra állítaná a művet. A darabot 2015-ben mutatták be Pekingben Wang Yabin rendezésében. A The Moon Opera színpadra állításában dramaturgként működött közre Helene Guetary, zenéjét szerezte Guo Sida és Olga Wojiechowska, a fényekért Willy Cessa a felelős, a koreográfiát pedig Wang Yabin alkotta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top