+ Tudomány

Nem tudni, mi történhetett az űrkutatási ügynökség műholdjával

A galaxishalmazok tanulmányozására bocsátották fel február 17-én az ASTRO-Hitomi műholdat, amellyel szombat délután szakadt meg a kapcsolat. Eddig sikertelennek bizonyult minden kísérlet az összeköttetés helyreállítására.

Az ASTRO-Hitomit a galaxishalmazok tanulmányozására bocsátották fel február 17-én, szombat délután szakadt meg a kapcsolat.

Elvesztette a kapcsolatot újgenerációs röntgensugaras csillagászati műholdjával a japán űrkutatási ügynökség (JAXA). A galaxishalmazok tanulmányozására bocsátották fel február 17-én az ASTRO-Hitomi műholdat, amellyel szombat délután szakadt meg a kapcsolat. Eddig sikertelennek bizonyult minden kísérlet az összeköttetés helyreállítására, a szakemberek vizsgálják, mi történhetett a műholddal – közölte hétfőn Josazaki Izumu, az űrügynökség szóvivője.

Az amerikai hadsereg egyesített űrműveleti központja (JSpOC), amely a Föld körüli pályán lévő műholdakat, mesterséges tárgyakat követi nyomon, hétfőn azt közölte, hogy az Astro-H közelében öt tárgyat észleltek. A központ Twitter-üzenete szerint a Hitomi műhold közelében öt „széthullásból eredő darabot” azonosítottak. Jonathan McDowell, a Harvard-Smithonian Asztrofizkiai Központ csillagásza közölte, egyelőre nem tudni, hogy a műhold hullott-e darabjaira, vagy kisebb darabok váltak le róla.

A 14 méter hosszú, 2,7 tonnás ASTRO-H mintegy 580 kilométerre kering a Föld körül. A négy teleszkóppal és hat detektorral ellátott műhold azt kutatja, hogyan formálódnak a galaxishalmazok és hogyan befolyásolja őket a sötét energia és a sötét anyag. Az ASTRO-H az 1979-ben indult japán röntgensugaras misszió hatodik műholdja.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top