+ Színház

Ascher Tamás: Máté Gábort nem fogják beperelni

Pintér Béla A bajnok címmel rendezett előadást a Katonában, amelynek politikai felhangja okán perrel fenyegették meg a színház igazgatóját, Máté Gábort. Ascher Tamás Facebook-oldalán reagált az eseményekre:

Pintér Béla A bajnok címmel rendezett előadást a Katonában, amelynek politikai felhangja okán perrel fenyegették meg a színház igazgatóját, Máté Gábort. Ascher Tamás Facebook-oldalán reagált az eseményekre:

Háborog a Heti Válasz, feljelentéssel fenyegetőzik a Magyar Idők.

Pintér Béla darabja valami módon utal egy Fidesz-politikus kínos ügyeire (bár név nem hangzik el, a történet sokrétű, átfogó társadalombírálat). Mikor Kerényi pár éve Sopronban Gyurcsány Ferencet ábrázolta – parodizálta Hamlet ürügyén -, senki nem háborgott, még a gyurcsányisták se, meg se kottyant. Rendben, Pintér sokkal nagyobb formátumú rendező, nagyobb a feltűnés.

De 2013-ban valaki „Elment az öszöd” címmel teljes filmet szentelt Gyurcsánynak, rokoni kapcsolatai is benne voltak, bilincsbe is verték a végére, Gyurcsány beperelte, rajtavesztett: a bíróság szerint Gyurcsányon szabad nevetni. (A főszereplő nem volt nevesítve, pusztán Miniszterelnökként, de a figura igyekezett külsőleg is hasonlítani; meg hát az az öszöd eléggé Őszöd azért.) A nem nevesített, senkire sem hasonlító, de jellegzetes Fidesz-politikuson tehát tilos nevetni. Ám lehet Igazgatót beperelni, színházat betiltani, szennyet, mocskot kiáltani….

Ráadásul a Kerényi-előadás és a Dézsy-film művészi vacakságát senki nem tagadta. Pintér darabja ellenben megrázó színházi remeklés, a csúfolódás mellett a tragikus emberi helyzetek részvétteli, hiteles ábrázolása sem idegen tőle.

De hát nem kritikusok írták a vérömlenyes cikkeket, hanem újságíró-pribékek; fogalmuk sem volna, valójában mit látnak a színpadon, ha megnéznék egyáltalán az előadást.

Máté Gábort nem fogják beperelni, de ha mégis, pompás, leleplező színház várható: minden pillanata jelenvalónk abszurd sűrítménye lesz. És ugyanúgy nem bizonyítanak majd rá semmit, mint ahogy arról sem tudunk, hogy a Dézsy-film producerét börtönbe vetették volna.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. GusztosIstvan szerint:

    Azt pontosan nem tudom, hogyan is vezényelte le a dolgot a Történelem Ura.
    Színházba küldte-e Szikszai Pétert, hogy lásson valami érdekeset, vagy csak valami módon tudtára adta, hogy a Katonában förtelmes darabot játszanak.

    http://gepnarancs.hu/2016/03/husveti-oromhir-az-szdsz-foltamadott/

  2. László Csatári szerint:

    Akárki mondhasson igazat, akárkinek fáj is. Igaz, néha bunkóság, de ne legyen büntethető. Aki viszont nem mond igazat, az bűnhődjön meg rendesen!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top