+ művészet & politika

Ma délután leleplezik a Szabadság tér fantomját

Éppen két évvel azután, hogy a kormányzó hatalom emlékezetpolitikája ellen tiltakozók flashmobot tartottak, amelyen létrehozták az éj leple alatt felállított és soha fel nem avatott „náci megszállási emlékmű” ellen-emlékművét, az Eleven Emlékműnek elnevezett valóságos és élő kegyeleti helyet

Demonstrációt tart március 23-án szerdán este fél héttől nyolcig az Eleven Emlékmű csoport a budapesti Szabadság téren. Éppen két évvel azután, hogy a kormányzó hatalom emlékezetpolitikája ellen tiltakozók flashmobot tartottak, amelyen létrehozták az éj leple alatt felállított és soha fel nem avatott „náci megszállási emlékmű” ellen-emlékművét, az Eleven Emlékműnek elnevezett valóságos és élő kegyeleti helyet. De nemcsak azt, hanem – szintén Eleven Emlékmű néven – beszélgető-kört is létrehoztak, amely fontos társadalmi kérdések kibeszélésével demonstrál azóta is a Szabadság téren.

Már két éve, hogy itt van Gábriel. Már két éve, hogy itt vagyunk mi is. Felállítottak egy emlékművet, de leleplezni nem merték. Mi nem félünk – mi leleplezzük, amit a hazugság eltakar. Gyere el és segíts Te is az akcióban: leplezzük le közösen a Szabadság tér fantomját

– olvasható a demonstráció meghívójában.

Az évfordulós megemlékezés programja (18:30–20:00)

Köszöntőt mond Galgóczi Péter, az Eleven Emlékmű Közösség aktivistája, „ceremóniamester”

Beszédeket mond:

Füzéki Bálint orvos, holokauszt-túlélő:

Zsidóirtást mondtam, nem holokausztot, ahogy gyakrabban, és nem soát, ahogy ritkábban szoktuk megnevezni… Miért nem használunk magyar kifejezést? Igaz, kicsit goromba, mellbevágó, a jóérzésű ember visszahőköl, de végül is a legfontosabb az, hogy azt fejezi ki, amit akarunk, s ezt elvitatni ugyancsak nehéz!

Repárszky Ildikó történelemtanár:

Minden mondatnak, szónak fontos nem nemcsak a jelentése, a helye, a kontextusa, de még az árnyalata is; az ártatlannak tűnő jelzők éppúgy súlyosak lehetnek, mint azok a bizonyos makacs tények. Legalább olyan fontos, hogy mit nem mondunk el, mint amit „elmesélünk”. Hogyan válogatunk forrásokban, vagy mi mi után következik, miről mondunk csak féligazságot, vagy hogyan csúsztatunk.

A Szabadság tér fantomjának leleplezése: Az akció során Gábriel arkangyalról kiderül, nem is olyan ártatlan, Hóman Bálintról pedig, hogy bár Székesfehérváron nem állították fel a szobrát, az árnyéka messzire elér. Heller Mária, az Eleven Emlékmű csoport alapító tagjának beszédéből kiderül, hogy Orbán Viktor indoklása, miért nem kell mégsem Hóman-szobor, pontosan megfelel a „náci megszállási emlékmű” történelemhamisító koncepciójának: mindenről a németek tehetnek, a magyarok ártatlanok.

Az eseményt vetítés kíséri, és mécsesgyújtás zárja.

FLASHMOB 2016. március 23., 18:30–20:00

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top