+ Életmód

Az egyedülálló anyákat érő diszkriminációra hívják fel a figyelmet

egyszülős családok világnapja

Az egyszülős családokat a jelenlegi törvényi keretek nem tekintik családnak, például a legtöbb szolgáltatás igénybevétele során nem válthatnak családi jegyet, és nehéz anyagi körülményeik ellenére sem jogosultak alanyi jogon számos kedvezmény – pl. tankönyvtámogatás, ingyenes gyermekétkeztetés – igénybevételére.

 

HelloAnyu FB-oldal

HelloAnyu flashmob Facebook-oldala

Ma nemcsak a költészet világnapját ünneplejük, hanem az egyszülős családok világnapját is.

„A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon minden ötödik család egyszülős, vagyis olyan család, amelyben egyedülálló szülő neveli egy vagy több gyermekét, arányuk folyamatosan nő. Ezen családok döntő többségében, 87 százalékában az anya marad egyedül gyermekével, azaz tíz egyszülős családból kilencben az anya családfenntartó.

Az egyszülős családokat a jelenlegi törvényi keretek nem tekintik családnak, például a legtöbb szolgáltatás igénybevétele során nem válthatnak családi jegyet, és nehéz anyagi körülményeik ellenére sem jogosultak alanyi jogon számos kedvezmény – pl. tankönyvtámogatás, ingyenes gyermekétkeztetés – igénybevételére. A családi pótlék összege mindössze 1000 Ft-tal magasabb gyermekenként, mint a kétszülős családokban”

– olvasható számos női civil szervezet – az Anyahajó Anyaközpont Egyesület, a JÓL-LÉT Alapítvány, a HellóAnyu, a Szávitri Alapítvány, a Holdam Egyesület, a Regina Alapítvány, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a Nőkért Egyesület – közelményében.

A világnap alkalmából flashmobot (villámcsődület) szerveztek ma délután 17 órára a női civil szervezetek, amelynek a helyszínét a HellóAnyu biztosította.

A flashmobbal társadalmi megbecsülést akarnak kivívni a gyermeküket egyedül nevelő anyák számára, valamint a társadalom figyelmét is fel akarják hívni az őket érő hátrányos megkülönböztetésre, mindennapi életük nehézségeire.

(Forrás: uvegplafon.blog.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top