+ Ökológia

Ezekkel a lélegzetelállító helyekkel nőtt az UNESCO bioszféra-rezervátumok listája

Az UNESCO definíciója szerint a bioszféra-rezervátumok a fenntartható fejlődés modellrégiói. Értékes ökoszisztémákat képviselnek, biológiai sokszínűség jellemzi őket. A cím elnyeréséhez elengedhetetlen, hogy a szóban forgó területeken az emberek összhangban éljenek a természettel.

Az UNESCO a hétvégi limai tanácskozást követően jelentette be a bioszféra-rezervátumok listájának duzzadását. Az új területekkel 669-re nőtt az ilyen régiók száma, területük pedig 6,4 millió négyzetkilométerre bővült.

Újabb húsz területet nyilvánított bioszféra-rezervátummá, vagyis a fenntartható fejlődés modellterületévé az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) hétvégén a perui fővárosban tartott negyedik bioszféra-világkongresszus keretében.

Az UNESCO a kétnapos limai tanácskozást követően jelentette be a lista bővülését, emellett döntést hoztak arról, hogy a kínai Vutaliencse Nemzeti Park (kiemelet képünkön) kapja a szervezet Michel Batisse-díját. A kongresszuson bemutatták a természetvédelmi területről készül dokumentumfilmet is, amely betekintést nyújt gazdag ökoszisztémájába és abba, milyen innovatív megoldásokkal sikerült megbirkózni a felmerülő problémákkal.

UNESCO

A brit Man-sziget

Az UNESCO 1989 óta adja át az elismerést az Ember és Bioszféra program keretében, hogy segítse az ökológiai rendszerek, a természeti erőforrások és a biodiverzitás kutatását. A konferencián bemutatták a bioszféra-rezervátumok világhálózatának és az egyes területek védelmét célzó, a következő tíz évre vonatkozó akciótervet is.

A húsz új rezervátumot 140 jelölt közül választották ki, ezzel a világ 120 országában 669-re növekedett az UNESCO bioszféra-rezervátumainak száma, területük összesen 6,4 millió négyzetkilométerre bővült. Az új területek között van többek között a brit Man-sziget és a portugál Azori-szigetekhez tartozó teljes Sao Jorge sziget. A mexikói Cozumel-sziget és a meteorit-becsapódással keletkezett ghánai Bosumtwi-tó is felkerült a listára.

mexico-cozumel-island-faro-celerain-eco-park-lighthouse

A mexikói Cozumel-sziget

Bioszféra-rezervátum lett a perui Andokban 25 ezer négyzetkilométeren elterülő Gran Pajatén szinte teljesen érintetlen, a világörökség részévé is nyilvánított ökoszisztémája. Az új régiók között az egyetlen, határokon is átívelő rezervátum a Spanyolország és Portugália határán lévő Tajo folyó mentén elterülő, 4300 négyzetkilométeres terület.

További új rezervátumok találhatók többek között Algériában, Haitin és Indiában is. Tíz korábbi bioszféra-rezervátumot kibővítettek, egy részüket át is nevezték. Két helyszíntől ugyanakkor megvonták a címet, mivel a szükséges feltételek már nem álltak fenn.

Sao-Jorge sziget, Portugália

Sao-Jorge sziget, Portugália

Az UNESCO definíciója szerint a bioszféra-rezervátumok a fenntartható fejlődés modellrégiói. Értékes ökoszisztémákat képviselnek, biológiai sokszínűség jellemzi őket. A cím elnyeréséhez elengedhetetlen, hogy a szóban forgó területeken az emberek összhangban éljenek a természettel. Spanyolországban van a legtöbb bioszféra-rezervátum: 21 régió szerepel az UNESCO listáján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top