+ Színház

Ha hétfő, akkor irány a bábszínház

bábszínház

Különleges produkciókkal készülnek a bábszínházi világnapra a magyar nyelvű bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói, akik rendhagyó helyszíneken is várják a közönséget.

Március 21-ét, a bábművészet világnapját a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű bábosok a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár harmadik éve ünnepelik nagyszabású eseménysorozattal – olvasható a színház  közleményében.

A bábszínházzal, bábtársulattal, bábos felsőoktatási intézménnyel rendelkező városokban a műfaj képviselői a világnapon szokatlan helyszíneken hívják fel a figyelmet a műfaj sokszínűségére.  A rendezvény célja a színházi életben egyre nagyobb teret nyerő műfaj megerősítése, képviselőinek – a legfiatalabb generációnak és a már régóta a pályán levőknek – bemutatkozása. Továbbá a bábszínház helyének megerősítése az adott településen és a lakók elhivatottságának növelése bábszínházuk iránt.

A világnapon kő- és független bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói együtt igyekeznek új nézőket megnyerni a műfajnak a színházépületekben és azokon kívül is.  Hétfőn a világnap alkalmából Győrben a Vaskakas Bábszínházban ingyenesen láthatja a közönség a Szabó T. Anna műveiből, felnőtteknek készült Anyajegy című előadást. Pécsen a Bóbita Bábszínházban az éppen csak pár hónapos babáktól az unokáikkal színházba érkező nagyszülőkig minden korosztály képviselői válogathatnak a programok és látnivalók között.

A Budapest Bábszínház jóvoltából a modern vásárba, a piaccsarnokokba látogat el Vitéz László, továbbá a színház művészei budapesti iskolákban és óvodákban olvasnak fel olyan meséket, amelyek a Budapest Bábszínház repertoárjához köthetők.

Március 21-én a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előtt a Jókai téren újra működik a Vitéz László bábjáték-automata. Kolozsváron a meseolvasó maraton mellett bábos sétára is várják az érdeklődőket.

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ehhez az időponthoz kapcsolódva 2003 óta szerte a világon, így Magyarországon is zajlottak események.

A teljes program a babszinhazivilagnap.wordpress.com oldalon található meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top