+ Történelem

Valóban léteznek a feltáratlan kamrák Tutanhamon sírjának falai mögött

Tutanhamon

Mamdúh ed-Damáti közölte, hogy a vizsgálatok március végén folytatódnak, az elsődleges eredményekről április 1-jén tartanak sajtótájékoztatót.

Keresés a weben

Japán szakemberek megerősítették, hogy Tutanhamon egyiptomi fáraó sírjának falai mögött létezik két, eddig feltáratlan kamra, amelyek egyike Nicholas Reeves brit régész szerint a gyönyörű mellszobráról híres Nofertiti királynő maradványait rejtheti.

Az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter csütörtökön Kairóban tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy a novemberben végzett radarvizsgálatok négy hónapig tartó alapos elemzése fém és/vagy szerves anyag jelenlétét is kimutatta a falak mögött.

Mamdúh ed-Damáti azonban nem bocsátkozott találgatásokba arról, hogy a szerves anyag vajon egy múmia-e, mint ahogy arról sem, hogy valóban az egyedülálló szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti maradványai lehetnek-e a rejtett kamrák egyikében. A miniszter mindazonáltal számol az “évszázad felfedezésének” lehetőségével – mint mondta, felkészültek egy ilyen lehetőségre -, bár valószínűbbnek nevezte, hogy ha találnak is sírt, az inkább Tutanhamon egy másik (nő)rokonáé lehet, nem pedig az óegyiptomi királynőé.

Nofertitit DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok Tutanhamon anyjának hiszik. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége.

Mamdúh ed-Damáti közölte, hogy a vizsgálatok március végén folytatódnak, az elsődleges eredményekről április 1-jén tartanak sajtótájékoztatót.

Nicholas Reeves 2015 nyarán rukkolt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet.

A Vatanabe Hirokacu japán szakértő által csütörtökön bemutatott radarfelvételeken világosan látszik a két helyiség és az egyelőre azonosításra váró anyagok, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora a két kamra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top