+ Ökológia

Védett fákat vágtak ki Siófokon

siófokon

A riasztott rendőröknek hivatalos fakivágási engedélyt mutatott a telektulajdonos rokona, de kiderült, hogy a kivágási engedélyt két másik fiatal, nem védett, és jóval arrébb álló fára kérte.

Keresés a weben

Rendőrségi feljelentést tett az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) – és a siófoki önkormányzat is hasonló lépésre készül -, mert két védett fát kivágtak a siófoki obszervatórium szomszédságában lévő telken, amelyre a másodfokú építési hatóság egyebek közt ezekre a fákra hivatkozva tagadta meg februárban egy építési engedély kiadását – tájékoztatta a város polgármestere.

Lengyel Róbert (független) közölte, az önkormányzat természetkárosítás bűntett gyanúja miatt tesz feljelentést az ügyben. A városvezető arcátlannak és megdöbbentőnek tartja, ami történt, és mindent elkövet azért, hogy ez ne maradjon következmények nélkül.

Az OMSZ nevében eljáró Horváth Ákos, a Balatoni Viharjelző Obszervatórium vezetője az elmondta, a mérést végzők vasárnap hajnalban észlelték, hogy a szomszédos telken több ember megjelent és egy markolóval gyökerestül kidöntötték a fákat, majd feldarabolták. A riasztott rendőröknek hivatalos fakivágási engedélyt mutatott a telektulajdonos rokona. Pár órán belül – amikorra a hársfákat már legallyazták, feldarabolták és elszállították – kiderült, hogy a kivágási engedélyt két másik fiatal, nem védett, és jóval arrébb álló fára kérte és kapta meg a tulajdonos.

Az ügy előzménye, hogy a múlt év végén az OMSZ, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is fellebbezést nyújtott be a szomszédos telekre kiadott építési engedély miatt. Horváth Ákos akkor azt közölte, alapjaiban veszélyezteti az obszervatórium munkáját a tervezett építkezés, amelynek megakadályozására időközben a siófoki önkormányzat is lépéseket tett, változtatási tilalmat elrendelve az övezetre.

A Somogy Megyei Kormányhivatal mint másodfokú hatóság idén február közepén elutasította az építési engedélyt, indoklásában egyebek közt a telken található védett hársfákra hivatkozva. Emiatt az építkezést tervezőnek újabb engedélyért kellene folyamodnia, amelynek kiadására a korábbiaknál sokkal kevesebb esélye lenne az időközben megváltozott jogszabályok miatt.

Horváth Ákos korábban azt mondta, ahhoz, hogy a klímaváltozásra fel lehessen készülni, stratégiai kérdés a precíz mérés, a pontos adatsor, márpedig az obszervatórium környezetének beépítése ezt veszélyezteti, ezért az építési engedély kiadása nem tekinthető egyszerű építésjogi kérdésnek.

Magyarországon ilyen adatsorral rendelkező és ennyire beépítetlen mérési pont már alig van, a Balatonnál pedig nincs több

– közölte a szakember, hangsúlyozva, hogy a mérési pontatlanságok miatt elmaradó vagy hibás viharjelzések életveszélyt jelenthetnek a balatoni fürdőzők, horgászok, hajósok számára.

A helyi védelem alatt álló obszervatóriumban 1956 óta folynak mérések és megfigyelések. A hatvanéves adatbázis a Balaton és a Dunántúl egyetlen olyan adatsorának számít, amely alkalmas az éghajlatváltozás folyamatos nyomon követésére a régióban.

Az érintett telket egykor a Mol Zrt. strandjaként használták, az néhány, cégek közötti tulajdonváltást követően 2004-ben került magánkézbe.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->