+ Design

Röhrig Géza: Túlzásnak érzem a Kossuth-díjat

Kossuth-díj 2016

Ha kíváncsi vagy, kik kaptak idén a Kossuth díjat, valamint a Széchenyi-díjat, és milyen szavakkal köszönték meg az elismerést, olvasd el a cikkünket.

Keresés a weben

Március 15.: Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából átadták a Kossuth-díjakat, valamint a Széchenyi-díjakat is. Íme a díjazottak teljes listája.

Kossuth Nagydíjat vehetett át:

Makkai Ádám költő, nyelvész, műfordító: “Amíg élnek magyarok a Földön, mindig lesz olyan, aki versben felesel a világmindenséggel”

Balázs Fecó előadóművész, dalszerző: “A Kossuth-díj a szakmám és az életem megkoronázása, a művészetekben ez jelenti a csúcsot, ezért nagy megtiszteltetés, ami további munkára inspirálja az embert”

Benedek Miklós színművész: “Nagyon örülök, az ember minden díjnak örül, amit adnak neki. Azt hiszem, végigjártam a ranglétrát”

Budai Ilona népdalénekes: “Egész pályám koronája a Kossuth-díj; bízom abban, hogy még sokáig szól magyar ének, magyar népdal a Kárpát-medencében”

Erdély Mátyás operatőr: “A Saul fia megszólítja és gondolkodásra készteti a nézőit, és nem egy készen kapott történelem olvasatot ad”

Farkas Ádám szobrászművész: “Határtalanul nagy örömet jelentett számomra, mikor értesültem, hogy megkaptam a Kossuth-díjat, ez egy közösség által elismert teljesítmény, erőt ad a folytatáshoz”

Gulyás Dénes operaénekes: “Az ember dolgozik és egyszer csak jön egy ilyen meglepetés, nagyon örülök neki”

Ifj. Csoóri Sándor népzenész: Muzsikás Együttes és a Magyar Dudazenekar alapító tagja 1999-ben már majdnem megkapta a Kossuth-díjat; akkor a Muzsikás együttest ismerték el, és a csapatból két évvel korábban – 23 év után – távozott alapító tag kimaradt a díjazottak közül. “Nem érintett annyira fájdalmasan a dolog, inkább az fájt, hogy a többiek miért nem tudtak kiállni mellettem” – idézte fel a népzenész.

Kiss Anna költő, drámaíró: “Az a fajta költő vagyok, aki benne él az általa írt világban”

Komlósi Ildikó operaénekes: “Harminchárom éves pályafutásom koronája ez a díj”

Lukács Sándor színművész: “Nyitottnak, érdeklődőnek, gyermeklelkűnek kell maradnia az embernek, ha színész – mondta a díj átvételekor a színművész.”

Madarász Iván zeneszerző: “A Kossuth-díj a kortárs magyar zenére is ráirányítja a figyelmet”

Nagy Ervin építész: Az egykori országos főépítész “rendkívüli megtiszteltetésnek” nevezte a Kossuth-díjat, amelyet március 15-én az Országházban vehetett át.

Nemes Jeles László filmrendező: “Számomra a díj és a magas magyarországi nézőszám együtt képvisel értéket”

Röhrig Géza író, színész: “Túlzásnak érzem a Kossuth-díjat, azon leszek tehát, hogy legalább utólag megérdemeljem”

Serfőző Simon költő: “Egy költő egyik legfontosabb feladata, hogy szót emeljen az igazságtalanságok, hazugságok, durvaságok ellen, kiálljon az elesettekért, megalázottakért”

Tillai Aurél karnagy: “Pályáját a régi muzsikusokéhoz hasonlítja a karnagy, zeneszerző, abban ugyanis az előadóművészetnek, a tanításnak és a komponálásnak is kiemelten fontos szerepe van.”

Zelenák Crescencia tervezőgrafikus: “Azért is öröm számomra a Kossuth-díj, mert a szakma, a tervezőgrafika elismerését is jelenti, amivel foglalkoztam, amit tanítottam és amit mindig is szerettem”.

A Széchenyi-díjat pedig ők vehették át:

Bálint Csanád régész, történész: “Nagyon örülök a Széchenyi-díjnak, nagy tudósok közé soroltattam általa”

Imre László irodalomtörténész: “Örömmel fogadtam a kitüntetés hírét, nagyon megtisztelő ez a jelentős elismerés “

Maróth Miklós klasszika-filológus: “Jóleső elismerésként szólt a Széchenyi-díjról Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, aki kedden a nemzeti ünnepen vehette át a kitüntetést.”

Szakolczay Lajos irodalomtörténész: „Hihetetlenül jó érzés, de nagy meglepetés a Széchenyi-díj.”

Oláh Edit molekuláris genetikus, onkológus: „Nagy öröm és megtiszteltetés számomra a Széchenyi-díj, ez a legrangosabb állami tudományos elismerés Magyarországon, őszinte hálát érzek az ajánlásért, a felterjesztésért, sokak támogatásáért.”

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek: „A történelmi szemlélet segít, hogy kreatívan gondolkodjunk a jelenben, egyszerre legitimál és irányt mutat.”

Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász: „Nagyon meglepett a kitüntetés híre, ettől magasabbra nem lehet jutni sem mint gyógyító orvosnak, sem mint kutató gyermekgyógyásznak.”

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Honig Henrik szerint:

    Én is.

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top