+ Design

Röhrig Géza: Túlzásnak érzem a Kossuth-díjat

Kossuth-díj 2016

Ha kíváncsi vagy, kik kaptak idén a Kossuth díjat, valamint a Széchenyi-díjat, és milyen szavakkal köszönték meg az elismerést, olvasd el a cikkünket.

Március 15.: Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából átadták a Kossuth-díjakat, valamint a Széchenyi-díjakat is. Íme a díjazottak teljes listája.

Kossuth Nagydíjat vehetett át:

Makkai Ádám költő, nyelvész, műfordító: „Amíg élnek magyarok a Földön, mindig lesz olyan, aki versben felesel a világmindenséggel”

Balázs Fecó előadóművész, dalszerző: „A Kossuth-díj a szakmám és az életem megkoronázása, a művészetekben ez jelenti a csúcsot, ezért nagy megtiszteltetés, ami további munkára inspirálja az embert”

Benedek Miklós színművész: „Nagyon örülök, az ember minden díjnak örül, amit adnak neki. Azt hiszem, végigjártam a ranglétrát”

Budai Ilona népdalénekes: „Egész pályám koronája a Kossuth-díj; bízom abban, hogy még sokáig szól magyar ének, magyar népdal a Kárpát-medencében”

Erdély Mátyás operatőr: „A Saul fia megszólítja és gondolkodásra készteti a nézőit, és nem egy készen kapott történelem olvasatot ad”

Farkas Ádám szobrászművész: „Határtalanul nagy örömet jelentett számomra, mikor értesültem, hogy megkaptam a Kossuth-díjat, ez egy közösség által elismert teljesítmény, erőt ad a folytatáshoz”

Gulyás Dénes operaénekes: „Az ember dolgozik és egyszer csak jön egy ilyen meglepetés, nagyon örülök neki”

Ifj. Csoóri Sándor népzenész: Muzsikás Együttes és a Magyar Dudazenekar alapító tagja 1999-ben már majdnem megkapta a Kossuth-díjat; akkor a Muzsikás együttest ismerték el, és a csapatból két évvel korábban – 23 év után – távozott alapító tag kimaradt a díjazottak közül. „Nem érintett annyira fájdalmasan a dolog, inkább az fájt, hogy a többiek miért nem tudtak kiállni mellettem” – idézte fel a népzenész.

Kiss Anna költő, drámaíró: „Az a fajta költő vagyok, aki benne él az általa írt világban”

Komlósi Ildikó operaénekes: „Harminchárom éves pályafutásom koronája ez a díj”

Lukács Sándor színművész: „Nyitottnak, érdeklődőnek, gyermeklelkűnek kell maradnia az embernek, ha színész – mondta a díj átvételekor a színművész.”

Madarász Iván zeneszerző: „A Kossuth-díj a kortárs magyar zenére is ráirányítja a figyelmet”

Nagy Ervin építész: Az egykori országos főépítész „rendkívüli megtiszteltetésnek” nevezte a Kossuth-díjat, amelyet március 15-én az Országházban vehetett át.

Nemes Jeles László filmrendező: „Számomra a díj és a magas magyarországi nézőszám együtt képvisel értéket”

Röhrig Géza író, színész: „Túlzásnak érzem a Kossuth-díjat, azon leszek tehát, hogy legalább utólag megérdemeljem”

Serfőző Simon költő: „Egy költő egyik legfontosabb feladata, hogy szót emeljen az igazságtalanságok, hazugságok, durvaságok ellen, kiálljon az elesettekért, megalázottakért”

Tillai Aurél karnagy: „Pályáját a régi muzsikusokéhoz hasonlítja a karnagy, zeneszerző, abban ugyanis az előadóművészetnek, a tanításnak és a komponálásnak is kiemelten fontos szerepe van.”

Zelenák Crescencia tervezőgrafikus: „Azért is öröm számomra a Kossuth-díj, mert a szakma, a tervezőgrafika elismerését is jelenti, amivel foglalkoztam, amit tanítottam és amit mindig is szerettem”.

A Széchenyi-díjat pedig ők vehették át:

Bálint Csanád régész, történész: „Nagyon örülök a Széchenyi-díjnak, nagy tudósok közé soroltattam általa”

Imre László irodalomtörténész: „Örömmel fogadtam a kitüntetés hírét, nagyon megtisztelő ez a jelentős elismerés „

Maróth Miklós klasszika-filológus: „Jóleső elismerésként szólt a Széchenyi-díjról Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista, aki kedden a nemzeti ünnepen vehette át a kitüntetést.”

Szakolczay Lajos irodalomtörténész: „Hihetetlenül jó érzés, de nagy meglepetés a Széchenyi-díj.”

Oláh Edit molekuláris genetikus, onkológus: „Nagy öröm és megtiszteltetés számomra a Széchenyi-díj, ez a legrangosabb állami tudományos elismerés Magyarországon, őszinte hálát érzek az ajánlásért, a felterjesztésért, sokak támogatásáért.”

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek: „A történelmi szemlélet segít, hogy kreatívan gondolkodjunk a jelenben, egyszerre legitimál és irányt mutat.”

Balla György csecsemő- és gyermekgyógyász: „Nagyon meglepett a kitüntetés híre, ettől magasabbra nem lehet jutni sem mint gyógyító orvosnak, sem mint kutató gyermekgyógyásznak.”

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Honig Henrik szerint:

    Én is.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top