+ Design

Napkeletről jönnek fényűző ruhában, ékszerrel, babákkal

napkelet

Gyulai Natália ruhakölteményeiben átlényegíti a régi kínai hagyományokat. Nem kifejezetten a látványhoz köti a ruhák inspirációit, hanem fogalmakhoz, emóciókhoz – kiállítás a Palmettában.

NAPKELET, avagy távol-keleti inspirációk a kortárs magyar iparművészetben

napkeletGyulai Natália textilművész, Király Fanni ékszertervező művész, Tóth-Vásárhelyi Réka kokeshi baba készítő művész, Tóth Zoltán ékszertervező művész kiállítása a Palmetta Design és Textilművészeti Galériában 2016. április 13-tól május 14-ig.

Gyulai Natália ruhakölteményeiben átlényegíti a régi kínai hagyományokat. Nem kifejezetten a látványhoz köti a ruhák inspirációit, hanem fogalmakhoz, emóciókhoz. A tervező által előállított kollekció teljesen egyedi látványt nyújt. A steppelt és hímzett alapanyagok hi-tech előállításúak, de egy kifinomult-ázsiai világot idéznek.

napkeletEurópában egyedülálló módon alkalmazza a speciális shibayama technikát Tóth Zoltán ékszertervező művész. Ez az intarzia és a dombormű keveréke, ami a két műfajt úgy ötvözi, hogy annak leglátványosabb tulajdonságait emeli ki. Először a XVIII. századi Japánban alkalmazták használati és dísztárgyak készítésénél.

Tóth-Vásárhelyi Réka 2009-ben megjelent kétnyelvű, képes mesekönyve egy kokeshi baba történetén keresztül mutatja be a napkeletjapán kultúrát a magyar gyermekeknek. A művész a könyv sikerén felbuzdulva kezdett el kokeshiket készíteni. Az elmúlt években számos japán, illetve hazai kiállításon mutatta be munkáit és tartott előadásokat a kokeshik tradícióiról és történetéről.

A haiku évszázadok során csiszolódott japán versforma. Írója képszerűségében pontosan és nagyon tömören rögzít egy adott pillanatot, természeti jelenséget. de benyomásait, erre adott reakcióit visszatartja, így  ezek az olvasóban születnek meg. Király Fanni ékszerei ehhez hasonló hatást gyakorolnak látványukkal a nézőre és a viselőre egyaránt. Absztrakt módon képesek kifejezni egy hangulatot és erős érzelmeket keltenek.

napkelet

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top