+ Média

Ők kapták a MÚOSZ-díjakat

MÚOSZ-díj

– Ahol a beszélőkből a gyűlölködő, bárdolatlan tudatlanság fröcsög, és ahol a homályos társadalmi elégedetlenséget és dühöt a legsebezhetőbbek felé terelik el, a szabad sajtó felelőssége az, hogy ne csak tudósítson a jelenségről, hanem a maga lényegében mutassa meg a gonoszt: a hazugságok valótlan káprázataként – mondta a díjátadón Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet.

A Magyar Sajtó Napja elismeréseket adtak át a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában csütörtökön Budapesten.

Aranytoll-díjat kapott Bolgár György, Fejes István, Féner Tamás, Kertész Zsuzsa, Simonffy Katalin és Tóth Dénes.

Nagy felelősségük van az újságíróknak, ellensúlyt képeznek a tudatlansággal, gyűlölettel és félelemmel szemben. Ahol hiányzik az egyensúly, ahol a történetnek csak az egyik oldalát mondják el, ott a szabad sajtó megragadja a lehetőséget, hogy elmondja a másikat

– mondta beszédében az esemény kapcsán Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet.

Mindenütt, ahol hiányzik az egyensúly, ahol csak a történet egyik oldalát mondják el, a szabad sajtó megragadja a lehetőséget, hogy elmondja a történet másik oldalát. Ahol a beszélőkből a gyűlölködő, bárdolatlan tudatlanság fröcsög, és ahol a homályos társadalmi elégedetlenséget és dühöt a legsebezhetőbbek felé terelik el, a szabad sajtó felelőssége az, hogy ne csak tudósítson a jelenségről, hanem a maga lényegében mutassa meg a gonoszt: a hazugságok valótlan káprázataként

– tette hozzá.

(…)A fajgyűlölők, idegengyűlölők és antiszemiták mondhatják: „Ez a mi véleményünk, és jogunk van hozzá, hogy kifejtsük azt.” Az Egyesült Államokban, az Első Alkotmánymódosítás értelmében van ilyen joguk, de a gyűlölet-fröcsögés leleplezi és megmutatja őket olyannak, amilyenek valójában. Az újságírók, különösen az olyan jó újságírók, mint akiket itt ma kitüntettek, nemcsak őket leplezik le, hanem az intolerancia veszélyeire is felhívják a figyelmet, és erkölcsi és etikai felelősségük tudatában számolnak be a történésekről.

– hangzott el a beszédben, amelyet ide kattintva olvashatnak el. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top