+ Képzőművészet

Különleges El Greco-festményt láthatnak a csehek

el greco

Az El Greco-festmény kölcsönadása számunkra nagy elismerés, hiszen azt bizonyítja, hogy a világ egyik legfontosabb művészeti múzeuma is partnernek tekint bennünket – mondta az igazgató.

Első ízben láthatja a közeljövőben a cseh közönség El Greco (1541-1614) Pásztorok imádása című világhírű olajfestményét.

A spanyol manierizmus görög származású mesterének remekművét a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum adja kölcsön az Olmützi Művészeti Múzeumnak annak ellenében, hogy a csehországi intézmény februárban kikölcsönözte az amerikaiaknak Tiziano Apollón és Marszüasz című festményét.

A Tiziano-kép az olmützi Érseki Múzeum tulajdonában van, mely a városi Művészeti Múzeum része. Egyes szakértők a Csehországban található legértékesebb műalkotásnak tartják.

Az 1605 és 1610 között festett El Greco-kép június elejétől szeptember elejéig lesz látható Olmützben az Érseki Múzeum galériája megnyitásának 10. évfordulója tiszteletére rendezett tárlaton. Ez az első alkalom, hogy a festményt bemutatják Csehországban.

Az El Greco-festmény kölcsönadása számunkra nagy elismerés, hiszen azt bizonyítja, hogy a világ egyik legfontosabb művészeti múzeuma is partnernek tekint bennünket

– mondta Michal Soukup, az olmützi intézmény igazgatója.

Az Olmützi Művészeti Múzeum a Cseh Köztársaság harmadik legnagyobb képzőművészeti intézménye. A hozzá tartozó múzeumok és galériák mintegy 200 ezer művészeti tárgyat kezelnek, köztük számos világhírű alkotást. Olmützöt gazdag egyházi múltjáért gyakran Morvaország Rómájának becézik.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top