+ Zene

Hét évszázadnyi zenei utazás a hangszerek királynőjével

Fassang László

Fassang László a kezdetek óta figyelemmel kíséri és maga is alakítja a Müpa orgonájának történetét: építését szakértőként segítette, az intézmény orgonakoncertjeinek pedig 2006 óta szerkesztője.

  • Fassang László
  • Fassang László

Izgalmas műveket kínáló, a 14. században keletkezett zenéktől a kortárs alkotásokig ívelő műsort állított össze Fassang László orgonaművész március 17-i koncertjére a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Müpa 2015/2016-os Évadának Művésze ezen az estén olyan muzsikusokkal lép fel, akik maguk is szívesen lépik át a műfaji határokat: a csellista Rohmann Ditta, a régi rögtönző partner és barát, a francia szaxofonos Vincent Lê Quang, valamint a kiváló énekes Philipp György lesznek a koncert közreműködői.

Fassang László a kezdetek óta figyelemmel kíséri és maga is alakítja a Müpa orgonájának történetét: építését szakértőként segítette, az intézmény orgonakoncertjeinek pedig 2006 óta szerkesztője, így alighanem senki sem ismeri nála jobban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem hatalmas orgonáját. A különleges hangszer olyan sok lehetőséget rejt magában, hogy valamennyit kiaknázni szinte lehetetlen vállalkozás. A sokoldalú Fassang, aki egykori tanára, a párizsi Notre-Dame orgonistája révén a nagy hagyományú francia iskola neveltjének is tekinthető, elkötelezett híve az orgonazene népszerűsítésének. Művészi hitvallásának egyik sarokköve a stílusok, műfajok és korok közti párbeszéd és átjárás önfeledt praxisa: a szenttől a profánig, a gregoriántól a kortársig, a klasszikus repertoártól a folk- és világzenén át egészen a jazzig. Ugyanez a sokszínűség jellemzi az est programját is, nemes hagyomány és friss invenció, tolmácsolás és alkotás izgalmas párosításai feszülnek egymásnak – a teljes harmónia ígéretével.

Avantgárd klasszikusok,Fassang László és vendégei

  1. március 17. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködők:

Rohmann Ditta – cselló, Vincent Lê Quang – szaxofon, Philipp György – ének, ütőhangszerek

Műsoron:

  • Ismeretlen szerző: Két estampie a Robertsbridge-kódexből
  • J. S. Bach: g-moll fantázia, BWV 542
  • J. S. Bach: O Mensch, bewein’ dein’ Sünde groß, BWV 622
  • Liszt: Két elégia
  • Liszt: Ave maris stella
  • Messiaen: Louange à l’Éternité de Jésus
  • Fassang László és Vincent Lê Quang kompozíciói
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top